wtorek, 10 czerwca 2025

PUDDING Z NASION CHIA, MALIN I MANGO

Dziś mam dla Was przepis na prosty, zdrowy, dietetyczny deser z udziałem owoców, nasion chia, pestek dyni i mleczka kokosowego (które możecie zastąpić, wedle uznania, mlekiem migdałowym), z dodatkiem syropu z agawy. Kolorowy, apetyczny deser, po który możecie sięgnąć bez wyrzutów sumienia.


















































Przygotowanie: 15 min.

Chłodzenie: 4 godz.

Porcja dla 4 osób:

250 g malin

● 2 dojrzałe mango

● 80 cl mleka kokosowego (lub mleka migdałowego niesłodzonego)

● 80 g nasion chia

● 1 łyżka pestek dyni

● około 3 łyżki syropu z agawy (wedle uznania)

 

Przygotowanie:

Wymieszaj dokładnie przy pomocy trzepaczki nasiona chia z mleczkiem kokosowym lub migdałowym, i syropem z agawy, i odstaw na kilka godzin (lub na całą noc) do schłodzenia, w międzyczasie zamieszaj jeszcze dwa lub trzy razy całość.

Przed podaniem, zmiksuj mango i rozgnieć widelcem maliny do konsystencji purée, odłóż kilka malin do dekoracji.

Wypełnij szklaneczki lub szklane pucharki, na przemian warstwą puddingu z nasion chia i purée z owoców. Wstaw do lodówki do momentu podania.

Tuż przed podaniem udekoruj całymi malinami i pestkami dyni, najlepiej uprażonymi przez kilka minut na suchej patelni.

 




















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz