Myślę, że latem wszyscy lubicie lekkie, kolorowe, witaminowe sałatki, proponuję Wam dzisiaj kolejny przepis na sałatkę, oryginalną i prostą, nie wymagającą wielu składników. Idealna na letnie przyjęcie, na grilla, na lunch. Korzystajcie z lata i jego dobrodziejstw!
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 2 min.
Porcja dla 4 osób:
● 8 moreli
● 1 młoda cukinia
● 125 g mieszanki sałat
● 1 młoda cebulka
● 125 g fety
● ½ cytryny
● 3 łyżki obranych
migdałów
● 1 łyżka miodu
● 2 gałązki mięty
● 4 łyżki oliwy z oliwek
● 1 łyżka octu
balsamicznego
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Morele umyj, przekrój na
pół, usuń pestki i pokrój w paski. Cebulę drobno poszatkuj. Cukinię umyj, i
pokrój w cienkie plasterki przy użyciu mandoliny (szatkownicy) do warzyw.
Fetę pokrój w kostkę,
miętę drobno posiekaj.
Migdały upraż na suchej
patelni.
W miseczce ubij sok z
cytryny, miód i oliwę z oliwek, dodaj sól i pieprz.
Ułóż sałatę na półmisku (lub na talerzach), a na niej paski cukinii i morele. Dodaj fetę, posiekaną miętę i sos winegret, posól, popieprz, polej octem balsamicznym i posyp uprażonymi migdałami.