czwartek, 29 maja 2025

CARAPACCIO Z ŁOSOSIA, MARCHEWKI, RZODKIEWKI I AWOKADO

To carpaccio z łososia z dodatkiem marchewki, rzodkiewki i awokado w sosie sojowym z dodatkiem sezamu stanowi elegancką i wywintną przekąskę o wyrafinowanym smaku. Gorąco polecam!




















Przygotowanie: 30 min.

Marynowanie: 15 min.

Porcja dla 4 osób:

● 600 g filetu z łososia

● 12 rzodkiewek

● 1 awokado

● 2 marchewki

● 1 cytryna

● 3 łyżki sosu sojowego

● 3 łyżki octu z białego wina

● 3 łyżki oliwy z oliwek

● 2 łyżki oleju sezamowego

● 1 ząbek czosnku

● 2 cm. korzenia imbiru

● 1 łyżka ziaren białego sezamu

● sól, pieprz

● listki kolendry lub natki pietruszki do dekoracji (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Przygotuj marynatę : W misce wymieszaj sos sojowy z octem z białego wina, oliwą z oliwek, olejem sezamowym, 2 łyżkami soku z cytryny, posiekanym czosnkiem, startym imbirem, ziarnami sezamu, solą i pieprzem.

Filet z łososia pokrój w cienkie plasterki. Przełóż łososia do marynaty, tak aby był z wierzchu pokryty marynatą. Możesz również wyłożyć plasterki łososia bezpośrednio na talerze i polać je marynatą. Wstaw do lodówki na minimum 15 minut.

W międzyczasie pokrój rzodkiewki w cienkie plasterki. Obierz i pokrój cienko na krajalnicy (mandolinie) do warzyw lub przy użyciu spiralizera.

Awokado przekrój na pół, wybierz miąższ i pokrój w cienkie plasterki. Ułóż na talerzu plasterki łososia polane marynatą, a na wierzchu plasterki rzodkiewek, marchewki i awokado. Udekoruj listkami kolendry lub natki pietruszki.





 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz