czwartek, 1 grudnia 2016

ZDROWY SOK Z GRANATU, GREJPFRUTA I GRUSZEK


Dziś proponuję Wam niezwykle zdrowy koktajl skomponowany z soku z owoców granatu, grejpfruta i gruszek, dodatkowo wzbogacony o kiełki lucerny.
Warto przypomnieć, jak wiele składników cennych dla naszego zdrowia kryją w sobie te owoce, w szczególności owoc granatu, niedoceniony i mało popularny, a tak zdrowy! Granat naprawdę zasługuje na miano superowocu!

Owoc granatu już w średniowieczu był uznawany za owoc gwarantujący długowieczność. Jego główną zaletą jest duża zawartość antyoksydantów. W soku granatów jest ich trzykrotnie więcej niż w zielonej herbacie lub czerwonym winie. Wiele badań wykazało, że granat to jeden z najsilniejszych czynników profilaktyki antynowotworowej. Pity w dużych ilościach jest w stanie spowolnić wzrost komórek nowotworowych raka prostaty, a nawet sprowokować ich śmierć. Skutecznie zwalcza wolne rodniki, zapobiega procesom zapalnym, chorobom serca. Poprawia trawienie, działa odmładzająco na skórę. Łagodzi objawy menopauzy.

Gruszki to owoce o licznych wartościach odżywczych, jako jedne z nielicznych owoców zawierają jod, minerał regulujący funkcjonowanie tarczycy. W ich skład wchodzi również bor, minerał poprawiający pracę mózgu i zapobiegający utracie wapnia z kości, dlatego gruszki, zwłaszcza te dojrzałe, powinny jeść osoby narażone na osteoporozę.

Grejpfruty to źródło witaminy C i beta-karotenu, co pozwala na wzmocnienie odporności organizmu. Obniżają poziom cholesterolu, regulują ciśnienie, a tym samym są dobre na serce. Przyspieszają również przemianę materii. Zawierają silne przeciwutleniacze chroniące przed miażdżycą i nowotworami.

Kiełki lucerny są cennym źródłem witamin A, E, B, żelaza, wapnia, magnezu i fosforu, a także fitoestrogenów, naturalnych estrogenów, pomagających zwalczać symptomy menopauzy. Zapobiegają osteoporozie, nowotworom i chorobom serca. Wzmacniają kości, zęby i mięśnie. Są polecane wegetarianom, kobietom w okresie ciąży i karmienia, jak również osobom cierpiącym na reumatyzm i artretyzm. Wspomagają system odpornościowy, dzięki zawartości lecytyny poprawiają pamięć.
 


 
Przygotowanie: 5 min.

Dla 2-4 osób:

 
1 czerwony grejpfrut

2 dojrzałe i soczyste gruszki

2 dojrzałe owoce granatu

2 łyżki kiełków (np. lucerny)

4 kostki lodu



Gruszki umyj, osusz, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, i pokrój je na małe kawałki.

Owoce granatu przetnij na pół i wyciśnij z nich sok.

Grejpfrut umyj, osusz, przetnij na pół i wyciśnij z niego sok.


Wrzuć do blendera kawałki gruszek, wlej sok z granatu i grejpfruta, dodaj kostki lodu i kiełki (jeśli wolisz, możesz udekorować nimi koktajl).


Zmiksuj całość aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli koktajl wydaje Ci się za gęsty, dodaj kostki lodu lub około 5 cl wody.


Wlej do szklanek i od razu podaj.
 



Źródło :  Cusine minceur pour les gourmands, wyd. Solar.
.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz