Jednym ze składników tego smoothie jest również kurkuma,
uważana za jedną z najzdrowszych przypraw świata, nazywana „przyprawą życia”.
Dzięki przeciwutleniającym właściwościom kurkuminy, zawartej w niej substancji
aktywnej, kurkuma ma działanie przeciwnowotworowe, poprawia również pracę
mózgu, wspomaga pracę wątroby, poprawia trawienie, chroni serce, wzmacnia
odporność – to tyko niektóre z jej cennych właściwości.
A zatem… pijcie na zdrowie!
Przygotowanie : 5 min.
Składniki dla 4 osób:
● 2 kiwi
● 1 czerwony grejpfrut
● 1 jabłko
● 1 mały ananas (najlepiej gatunku Victoria)*
● Odrobina drobno startego świeżego imbiru**
● 2 szczypty kurkumy
● 4-6 kostek lodu
● 3-4 łyżki syropu z agawy (opcjonalnie)
Jabłko umyj i przekrój na pół, nie obierając go ze
skórki. Usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój je na kawałki. Kiwi przekrój
na pół, wybierz miąższ. Anansa obierz ze skórki, przetnij wzdłuż na ćwiartki, wytnij
twardy środek, a następnie pokrój miąższ w kostkę.
Grejpfruta umyj, osusz, przekrój na pół, wyciśnij z niego
sok.***
Przygotowany sok z grejpfruta, miąższ i kawałki owoców
wrzuć do blendera, dodaj imbir i kurkumę, oraz kostki lodu (lub około 5-10 cl
wody mineralnej)
Zmiksuj wszystkie składniki, aż do uzyskania gładkiej,
jednolitej konsystencji.
Jeśli koktajl jest zbyt gęsty, dodaj więcej kostek lodu
lub dolej wody mineralnej, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Zmiksuj
jeszcze raz.
Jeśli lubisz słodsze smaki, możesz posłodzić koktajl
syropem z agawy.
Przelej do szklanek i od razu podaj.
*Lub ½ dużego ananasa.
** Lub dwie szczypty sproszkowanego imbiru.
*** Jeśli wolisz, możesz również dodać do koktajlu miąższ,
ale biała wewnętrzna skórka grejpfruta, mimo, iż posiada cenne właściwości, ma
lekko gorzkawy smak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz