Mimo że na co dzień wolę przygotowywać proste, zdrowe
potrawy, szczególną wagę przywiązuję zawsze do tego, by posiłek był nie tylko
smaczny, ale również ładnie podany. Uważam, że estetyka również stanowi
pożywienie. To, co jest radością dla oczu, jest również ucztą dla zmysłów i pokarmem
dla duszy.
Dzisiaj proponuję Wam smaczną, zdrową i elegancką
przystawkę z łososia i zielonego jabłka granny smith, którą możecie podać
zarówno na specjalne okazje, jak i na co dzień. Ważne, żeby była ładnie zaserwowana!
Czas przygotowania: 20 min
Czas chłodzenia: 30
min
Składniki dla 4 osób:
● 250 g filetu z łososia
● Pół pęczka szczypiorku
● 1 jabłko granny smith
● 1 limonka
● 1 łyżka sosu sojowego
● 1 łyżka musztardy francuskiej
● 4 łyżki oleju arachidowego
● Oliwa z oliwek
● Sól, pieprz
Przygotuj sos winegret: wymieszaj w miseczce 1 łyżkę musztardy,
sól, pieprz, 1 łyżkę sosu sojowego, 4 łyżki oleju arachidowego, i sok z połówki
limonki
Szczypiorek umyj, osusz, drobno posiekaj, odłóż część do
dekoracji, resztę dodaj do sosu winegret.
Jabłko umyj, osusz (nie obieraj ze skórki) i pokrój na
bardzo cienkie plasterki, a następnie w bardzo cienkie słupki. Włóż je do
miseczki i skrop sokiem z limonki.
Zdejmij skórę z filetów łososia,
usuń ości, i pokrój go w bardzo cienkie
plasterki.
Na talerzykach rozprowadź pędzelkiem kuchennym sos
winegret na kształt kwadratu, ułóż na nim plasterki łososia, polej z wierzchu
sosem, po czym skrop odrobiną oliwy z oliwek, popieprz świeżo zmielonym
pieprzem i posyp z wierzchu słupkami jabłka i resztą posiekanego szczypiorku. Wstaw
do lodówki na minimum pół godziny. Smacznego!
Jak to Angi robiła, to na 100 o/o jest pyszne
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło,dziękuję!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Angie