Dynia jest jednym z
moich ulubionych jesiennych warzyw, lubię ją przyrządzać zarówno na słodko jak
i na słono, a dzisiaj proponuję wam przepis łączący te dwie wersje. Tę szybką
przekąskę z dynią na słodko- słono możecie z powodzeniem przygotować np. na
Andrzejki lub na inną okazję. Na pewno zaskoczycie jej oryginalnym smakiem
swoich gości. W dodatku jest zupełnie prosta i jej przygotowanie nie zabierze
Wam dużo czasu. A zatem spróbujcie i napiszcie, jak Wam smakowały moje
tartaletki z dynią.
Przygotowanie: 15
min.
Pieczenie: 30 min.
● 1 opakowanie ciasta
francuskiego*
● 300 g dyni
(zważonej po oczyszczeniu)
● 50 g cukru
● 2 łyżki miodu
(najlepiej akacjowego)
● 30 g masła
● 4 łyżki orzeszków ziemnych
● kilka łodyżek szczypiorku
● sól, pieprz
Rozgrzej piekarnik do
temperatury 180°C. Dynię obierz ze skórki, usuń włókna i pestki, pokrój w
drobną kostkę. Na patelni podgrzej na małym ogniu cukier i miód (nie mieszaj,
jedynie potrząsaj patelnią), aż się skaramelizują. Po uzyskaniu jednolitej
brązowej masy, zdejmij z ognia i domieszaj masło. Następnie postaw z powrotem
na ogniu, wrzuć drobno pokrojoną dynię i podgrzewaj, mieszając drewnianą łyżką,
aż dynia zmięknie. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw na bok.
Rozwiń ciasto
francuskie i wykrawaj prostokąty (lub kwadraty) o wymiarach około 10 cm x 8 cm (lub
nieco większe). Ponakłuwaj je widelcem na całej powierzchni i ułóż na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia. Ułóż na nich podsmażoną dynię i wstaw do nagrzanego
piekarnika na około 20 minut.
dyni w takim wydaniu jeszcze nie jadłam:) pycha :)
OdpowiedzUsuńOgromnie dziękuję! Uważam, że to naprawdę prosta, oryginalna i smaczna przekąska.
OdpowiedzUsuń