poniedziałek, 24 października 2016

SŁODKO-SŁONE TARTALETKI Z DYNIĄ


Dynia jest jednym z moich ulubionych jesiennych warzyw, lubię ją przyrządzać zarówno na słodko jak i na słono, a dzisiaj proponuję wam przepis łączący te dwie wersje. Tę szybką przekąskę z dynią na słodko- słono możecie z powodzeniem przygotować np. na Andrzejki lub na inną okazję. Na pewno zaskoczycie jej oryginalnym smakiem swoich gości. W dodatku jest zupełnie prosta i jej przygotowanie nie zabierze Wam dużo czasu. A zatem spróbujcie i napiszcie, jak Wam smakowały moje tartaletki z dynią.

Dla 4 osób

Przygotowanie: 15 min.

Pieczenie: 30  min.

● 1 opakowanie ciasta francuskiego*

● 300 g dyni (zważonej po oczyszczeniu)

● 50 g cukru

● 2 łyżki miodu (najlepiej akacjowego)

● 30 g masła

● 4 łyżki orzeszków ziemnych

● kilka łodyżek szczypiorku

● sól, pieprz


Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Dynię obierz ze skórki, usuń włókna i pestki, pokrój w drobną kostkę. Na patelni podgrzej na małym ogniu cukier i miód (nie mieszaj, jedynie potrząsaj patelnią), aż się skaramelizują. Po uzyskaniu jednolitej brązowej masy, zdejmij z ognia i domieszaj masło. Następnie postaw z powrotem na ogniu, wrzuć drobno pokrojoną dynię i podgrzewaj, mieszając drewnianą łyżką, aż dynia zmięknie. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw na bok.

Rozwiń ciasto francuskie i wykrawaj prostokąty (lub kwadraty) o wymiarach około 10 cm x 8 cm (lub nieco większe). Ponakłuwaj je widelcem na całej powierzchni i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ułóż na nich podsmażoną dynię i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 20 minut.

Posyp z wierzchu posiekanymi orzeszkami ziemnymi i drobno posiekanym szczypiorkiem. Podawaj na ciepło albo lekko przestudzone.

*Najlepiej prostokątnego, lub okrągłego większego formatu.
 

2 komentarze: