Czas przygotowania:
ok. 40 minut
Czas chłodzenia: 2-3
godziny
Składniki:
1 cebula
500 g marchewki
1 łyżka świeżego drobno startego imbiru*
1 łyżka masła
2 łyżeczki cukru
1 litr bulionu warzywnego**
250 g gęstej śmietany***
Sok z jednej limonki
Sól i pieprz
Kilka listków
kolendry do dekoracji (opcjonalnie)
Starta skórka z
limonki
Cebulę obierz i
drobno posiekaj. Marchewkę obierz i pokrój w cienkie talarki.
W rondlu rozpuść
masło i podsmaż cebulę do momentu, aż się zeszkli.
Wrzuć marchewkę,
starty imbir i cukier, i podsmaż całość przez kilka minut, mieszając.
Podlej bulionem warzywnym i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut do całkowitej miękkości.
Całość zblenduj na jednolity, gładki krem, dodaj
śmietanę, sok z limonki, dokładnie wymieszaj. Dopraw pieprzem i solą, wstaw do
schłodzenia na co najmniej 2-3 godziny.Podlej bulionem warzywnym i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut do całkowitej miękkości.
Podawaj w szklaneczkach lub kubeczkach,
posyp listkami kolendry i startą skórką z limonki.
* Lub około 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru.
** Najlepiej bez konserwantów.
***Typu crème fraîche (30-36%).
* Lub około 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru.
** Najlepiej bez konserwantów.
***Typu crème fraîche (30-36%).
Ciekawe jak by marchewkę zastąpić burakiem cwiklowym, to czy by z tego wyszła krwawa mery, czy smakowite danie. Zaraz spróbuję.
OdpowiedzUsuńZ buraczkami też można coś ciekawego wymyślić w podobnym stylu, niekoniecznie krwawą Merry. Dziękuję za wesoły komentarz.
OdpowiedzUsuń