piątek, 11 listopada 2016

KREM MARCHEWKOWO-IMBIROWY

Prosty w przygotowaniu, bardzo delikatny i subtelny w smaku krem marchewkowo- imbirowy – może stanowić lekkie danie lub przystawkę na każdą porę roku!
Wybierając jedzenie, zawsze myślcie o swoim zdrowiu. Ale zadbajcie również o estetykę podania potraw, ładnie podane danie będzie pokarmem dla waszych zmysłów.


 
Dla 4-6 osób

Czas przygotowania: ok. 40 minut

Czas chłodzenia: 2-3 godziny

Składniki:

1 cebula
500 g marchewki

1 łyżka świeżego drobno startego imbiru*
 
1 łyżka masła

2 łyżeczki cukru

1 litr bulionu warzywnego**

250 g gęstej śmietany***

Sok z jednej limonki

Sól i pieprz

Kilka listków kolendry do dekoracji (opcjonalnie)

Starta skórka z limonki


Wykonanie:

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Marchewkę obierz i pokrój w cienkie talarki.
W rondlu rozpuść masło i podsmaż cebulę do momentu, aż się zeszkli.
Wrzuć marchewkę, starty imbir i cukier, i podsmaż całość przez kilka minut, mieszając.

Podlej bulionem warzywnym i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut do całkowitej miękkości.
Całość zblenduj na jednolity, gładki krem, dodaj śmietanę, sok z limonki, dokładnie wymieszaj. Dopraw pieprzem i solą, wstaw do schłodzenia na co najmniej 2-3 godziny.
Podawaj w szklaneczkach lub kubeczkach, posyp listkami kolendry i startą skórką z limonki.

* Lub około 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru.

** Najlepiej bez konserwantów.

***Typu crème fraîche (30-36%).
 

 
 

2 komentarze:

  1. Ciekawe jak by marchewkę zastąpić burakiem cwiklowym, to czy by z tego wyszła krwawa mery, czy smakowite danie. Zaraz spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Z buraczkami też można coś ciekawego wymyślić w podobnym stylu, niekoniecznie krwawą Merry. Dziękuję za wesoły komentarz.

    OdpowiedzUsuń