Dziś namawiam was do spróbowania oryginalnego, jesiennego
deseru z moim ulubionym warzywem tego sezonu- dynią, którą lubię przygotowywać
zarówno na słono, jak i na słodko. To warzywo jest bogate w witaminy i
minerały, a przy tym ma niewiele kalorii.
Do przygotowania poniższego deseru najbardziej nadaje się
dynia hokkaido, która ma bardzo delikatny smak, ale możecie również użyć
klasycznej dyni o pomarańczowej skórce. Jeśli wolicie zdrowe desery, spróbujcie
zastąpić cukier np. syropem klonowym, który bardzo dobrze komponuje się z
mascarpone. Pamiętajcie o tym, żeby ładnie podać deser, to pobudzi zmysły
waszych gości, jeśli używacie małych dyni hokkaido, możecie podać krem w
skorupach dyni.
Czas chłodzenia: 4 godz.
Dla 6 osób:
● 6 małych
dyń (typu
hokkaido) po 200 g każda
● 50 cl mleka
● 250 g serka mascarpone
● 50 cl śmietany
kremówki
● 250 g drobnego
cukru
● 1 laska wanilii
● 2 opakowania cukru
waniliowego
● 60 g płatków
migdałowych
● ok. 6 łyżek likieru
kawowego (lub o smaku tiramisu)
Zetnij wierzchołki dyni. Wydrąż miąższ z dyni, usuń pestki. Pokrój miąższ w
kostkę.
Wrzuć do gotującej wody i gotuj przez około 15 minut, po czym odcedź.
W międzyczasie upraż
płatki migdałowe na suchej patelni, odstaw na bok.
Mleko wlej do rondla
o grubym dnie. Dodaj 100 g cukru i rozciętą wzdłuż laskę wanilii z wyskrobanymi
ziarenkami. Wrzuć do niego pokrojoną dynię i gotuj na wolnym ogniu przez około 15
minut, do całkowitego wyparowania mleka. Wyjmij laskę wanilii, przetrzyj dynię
przez sito (lub zmiksuj ją delikatnie), tak, aby uzyskać konsystencję gładkiego
purée.
Mascarpone ubij z
resztą cukru. Dodaj purée z dyni, energicznie wymieszaj całość.
Ubij schłodzoną
kremówkę* na sztywno z cukrem waniliowym. Domieszaj przy pomocy szpatułki do
przygotowanej uprzednio masy z dyni i mascarpone.
Wypełnij opróżnione
dynie przygotowanym kremem. Posyp z wierzchu uprażonymi migdałami. Wstaw na
około 4 godziny do lodówki. Przed podaniem dodaj do każdej dyni likier kawowy,
po około jedną, dwie łyżki do każdej porcji (ilość wedle uznania). Podawaj
mocno schłodzone.
Możesz dodatkowo
udekorować krem bitą śmietaną (najlepiej z syfonu, jest dużo lżejsza i
delikatniejsza w smaku).
*
Przed ubijaniem wstaw kremówkę na około 15 minut do zamrażarki.
** Możesz również zastąpić małe dynie około 1 kg dużej dyni, a następnie podawać krem w pucharkach.
** Możesz również zastąpić małe dynie około 1 kg dużej dyni, a następnie podawać krem w pucharkach.
Pięknie podany deser :)
OdpowiedzUsuńOgromnie dziękuję za miły komentarz, bardzo mi miło.
OdpowiedzUsuńbardzo smakowity deser:)
OdpowiedzUsuń
UsuńBardzo dziękuję, niezmiernie mi miło!
Pozdrawiam serdecznie
Angie
Ale fajny deser i jak świetnie podany :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, cieszę się, że Ci się podoba!
UsuńSerdecznie pozdrawiam
Angie
ooo jaki ciekawy przepis! bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńOgromnie się cieszę,dziękuję!
UsuńSerdecznie pozdrawiam
Angie