Dziś proponuję Wam niezwykle zdrowy koktajl skomponowany
z soku z owoców granatu, grejpfruta i gruszek, dodatkowo wzbogacony o kiełki
lucerny.
Warto przypomnieć, jak wiele składników cennych dla
naszego zdrowia kryją w sobie te owoce, w szczególności owoc granatu,
niedoceniony i mało popularny, a tak zdrowy! Granat naprawdę zasługuje na miano
superowocu!
Owoc granatu
już w średniowieczu był uznawany za
owoc gwarantujący długowieczność. Jego główną zaletą jest duża zawartość
antyoksydantów. W soku granatów jest ich trzykrotnie więcej niż w zielonej
herbacie lub czerwonym winie. Wiele badań wykazało, że granat to jeden z
najsilniejszych czynników profilaktyki antynowotworowej. Pity w dużych
ilościach jest w stanie spowolnić wzrost komórek nowotworowych raka prostaty, a
nawet sprowokować ich śmierć. Skutecznie zwalcza wolne rodniki, zapobiega
procesom zapalnym, chorobom serca. Poprawia trawienie, działa odmładzająco na
skórę. Łagodzi objawy menopauzy.
Gruszki to owoce o licznych wartościach odżywczych, jako jedne z
nielicznych owoców zawierają jod, minerał regulujący funkcjonowanie tarczycy. W
ich skład wchodzi również bor, minerał poprawiający pracę mózgu i zapobiegający
utracie wapnia z kości, dlatego gruszki, zwłaszcza te dojrzałe, powinny jeść
osoby narażone na osteoporozę.
Grejpfruty to źródło witaminy C i beta-karotenu, co pozwala na wzmocnienie
odporności organizmu. Obniżają poziom cholesterolu, regulują ciśnienie, a tym
samym są dobre na serce. Przyspieszają również przemianę materii. Zawierają
silne przeciwutleniacze chroniące przed miażdżycą i nowotworami.
Kiełki
lucerny są cennym źródłem
witamin A, E, B, żelaza, wapnia, magnezu i fosforu, a także fitoestrogenów,
naturalnych estrogenów, pomagających zwalczać symptomy menopauzy. Zapobiegają
osteoporozie, nowotworom i chorobom serca. Wzmacniają kości, zęby i mięśnie. Są
polecane wegetarianom, kobietom w okresie ciąży i karmienia, jak również osobom
cierpiącym na reumatyzm i artretyzm. Wspomagają system odpornościowy, dzięki
zawartości lecytyny poprawiają pamięć.
Przygotowanie: 5 min.
Dla 2-4 osób:
1 czerwony grejpfrut
2 dojrzałe i soczyste gruszki
2 dojrzałe owoce granatu
2 łyżki kiełków (np. lucerny)
4 kostki lodu
Gruszki umyj, osusz, obierz ze skórki, usuń gniazda
nasienne, i pokrój je na małe kawałki.
Owoce granatu przetnij na pół i wyciśnij z nich sok.
Grejpfrut umyj, osusz, przetnij na pół i wyciśnij z niego
sok.
Wrzuć do blendera kawałki gruszek, wlej sok z granatu i
grejpfruta, dodaj kostki lodu i kiełki (jeśli wolisz, możesz udekorować nimi
koktajl).
Zmiksuj całość aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Jeśli koktajl wydaje Ci się za gęsty, dodaj kostki lodu lub około 5 cl wody.
Wlej do szklanek i od razu podaj.
Źródło : Cusine minceur pour les gourmands, wyd.
Solar.
.
Bardzo ciekawy przepis na pożywny koktajl. Jeśli natomiast chodzi o przepisy na długowieczność to warto opierać się na badaniach i odkryciach nowoczesnej medycyny.
OdpowiedzUsuń_______________________________________
https://dlugowiecznosc.org/
Wygląda świetnie! a do tego ma właściwości zdrowotne.. :P
OdpowiedzUsuńhttps://drlucas.com.pl/