Grillowane
bakłażany zwinięte w ruloniki przypominające cannelloni,
zapiekane z farszem z ricotty i parmezanu z dodatkiem pomidorków
koktajlowych, to moja propozycja wegetariańskiego dania na dziś.
Przygotowanie:
20 min
Pieczenie:
35 min
Porcja
dla 6 osób:
● 3
bakłażany
● 500
g ricotty
● 40
g parmezanu
● 250
g pomidorków koktajlowych
● 1/2
pęczka bazylii
● 1
ząbek czosnku
● oliwa
z oliwek
● sól,
pieprz
● pieprz
kajeński (opcjonalnie)
Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C. Bakłażany umyj i osusz, pokrój
wzdłuż na cienkie plastry. Posmaruj je z obu stron oliwą przy
użyciu pędzelka kuchennego. Czosnek obierz, przekrój na pół i
natrzyj nim bakłażany.
Ułóż
plastry bakłażanów na kratce piekarnika, umieszczając pod nią
głęboką blachę. Posól i popierz. Opiekaj przez około 10 minut
z każdej strony, aż bakłażany ładnie się przyrumienią.
W
międzyczasie umyj i osusz bazylię, oberwij listki i drobno posiekaj.
W
misce rozgnieć ricottę widelcem, domieszaj parmezan, posiekaną
bazylię, cztery łyżki oliwy z oliwek, dopraw solą i pieprzem,
pieprzem kajeńskim.
Wyjmij
upieczone bakłażany z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia.
Ustaw
piekarnik na 180°C. Umyj i osusz pomidorki koktajlowe.
Posmaruj
plastry bakłażanów farszem z ricotty i delikatnie zwijaj w rulony.
Ułóż
je ciasno jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym, dodaj
pomidorki koktajlowe. Posól i popierz, skrop oliwą z oliwy i wstaw
do nagrzanego piekarnika piecz przez około 15 minut. Podawaj
natychmiast po wyjęciu z piekarnika.
*
Jeśli wolisz bardziej wyraziste smaki, możesz zastąpić ricottę
twarożkiem kozim lub fetą.
Nie widzę w akcji, a przepis bardzo fajny. Nie zapomnij dodać ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za przypomnienie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń