środa, 23 sierpnia 2017

NEKTARYNKI W SYROPIE PORZECZKOWYM

Latem najbardziej lubię desery z owocami, a wśród nich chyba najbardziej wszelkiego rodzaju chłodniki i owoce w syropie, podawane mocno schłodzone. Dlatego dzisiaj proponuję Wam taki właśnie owocowy deser z porzeczek i nektarynek, idealny na lato.



Czas przygotowania: 15 min.
Gotowanie: 40 min.
Chłodzenie: 1 godz.

Porcja dla 6 osób:
● 6 nektarynek
● 200 g kiści czerwonych porzeczek
● 300 g cukru
● 1 laska cynamonu

Przygotowanie:
Przygotuj duży rondel, taki, w którym zmieszczą się wszystkie nektarynki. Wlej do niego 500 ml wody, dodaj cuier i laskę cynamonu, całość mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Doprowadź do wrzenia.
Kiście porzeczek umyj i osusz, oberwij połowę porzeczek z gałązek, po czym wrzuċ je do rondla. Zmniejsz ogień, i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Rozgnieć porzeczki łyżką, i przecedź syrop przez sito, przecierając owoce łyżką, tak, by uzyskać jak najwięcej soku. Przelej syrop z powrotem do garnka.
Zagotuj wodę w osobnym, dużym rondlu, takim, w którym zmieszczą się wszystkie nektarynki.
Lekko natnij z wierzchu skórkę nektarynek na krzyż, i zanurz je na około 30 sekund w gorącej wodzie, aż skórka będzie lepiej odchodziła. Odcedź owoce i obierz je delikatnie ze skórki. Przekrój je na połówki, usuń pestki.*
Włóż nektarynki delikatnie do syropu porzeczkowego. Gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, regularnie polewając je syropem, tak, aby były w nim całkowicie zanurzone. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia w syropie, a następnie wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę.
Przełóż do miseczek lub pucharków, udekoruj kiściami porzeczek i podawaj mocno schłodzone.
* Jeśli wolisz, możesz przekroić nektarynki na ćwiartki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz