Latem
najbardziej lubię desery z owocami, a wśród nich chyba najbardziej wszelkiego
rodzaju chłodniki i owoce w syropie, podawane mocno schłodzone. Dlatego dzisiaj
proponuję Wam taki właśnie owocowy deser z porzeczek i nektarynek, idealny na
lato.
Czas przygotowania: 15 min.
Gotowanie: 40 min.
Chłodzenie: 1 godz.
Porcja dla 6 osób:
● 6 nektarynek
● 200 g kiści
czerwonych porzeczek
● 300 g cukru
● 1 laska cynamonu
Przygotowanie:
Przygotuj duży rondel,
taki, w którym zmieszczą się wszystkie nektarynki. Wlej do niego 500 ml wody,
dodaj cuier i laskę cynamonu, całość mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia
cukru. Doprowadź do wrzenia.
Kiście porzeczek umyj i
osusz, oberwij połowę porzeczek z gałązek, po czym wrzuċ je do rondla. Zmniejsz
ogień, i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Rozgnieć porzeczki łyżką, i
przecedź syrop przez sito, przecierając owoce łyżką, tak, by uzyskać jak
najwięcej soku. Przelej syrop z powrotem do garnka.
Zagotuj wodę w osobnym,
dużym rondlu, takim, w którym zmieszczą się wszystkie nektarynki.
Lekko natnij z wierzchu
skórkę nektarynek na krzyż, i zanurz je na około 30 sekund w gorącej wodzie, aż
skórka będzie lepiej odchodziła. Odcedź owoce i obierz je delikatnie ze skórki.
Przekrój je na połówki, usuń pestki.*
Włóż nektarynki delikatnie do syropu porzeczkowego. Gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut,
regularnie polewając je syropem, tak, aby były w nim całkowicie zanurzone.
Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia w syropie, a następnie wstaw do
lodówki przynajmniej na godzinę.
Przełóż do miseczek lub
pucharków, udekoruj kiściami porzeczek i podawaj mocno schłodzone.
* Jeśli wolisz, możesz przekroić nektarynki na ćwiartki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz