Przygotowanie:
5 min
Dla
4 osób:
● 800
g ciecierzycy z puszki
● 50
cl serka śmietankowego naturalnego*
● ok.10
cl śmietany kremówki (opcjonalnie)
● 2
łyżki oliwy z oliwek
● 4
gałązki mięty
● 1
szczypta papryki lub pieprzu kajeńskiego**
● sól
Przygotowanie:
Odcedź
cieciorkę i opłucz ją. Zmiksuj do konsystencji gładkiego purée.
Zmiksuj
serek z purée z cieciorki (możesz ewentualnie odłożyć ok. 2
łyżki serka do dekoracji), jeśli krem będzie zbyt gęsty, dodaj
trochę śmietany kremówki. Posól.
Wlej
krem do miseczek i odstaw do schłodzenia. Polej odrobiną oliwy,
udekoruj odrobiną sera (opcjonalnie) i posyp szczyptą pieprzu
kajeńskiego lub papryki, oraz drobno posiekanymi listkami mięty.
Podawaj krem schłodzony.
*Typu
np. mielony twaróg sernikowy lub inny serek śmietankowy .
Jeśli serek jest bardzo gęsty, dodaj trochę śmietany kremówki.
(Możesz wybrać ser o jak najniższej zawartości tłuszczu.)
Bardzo dziękuję, z przyjemnścią biorę udział w akcji!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!