Wytrawne tarty,
quiches i tarteletki to świetny pomysł na letni obiad lub piknik. Dobrze smakują
na ciepło, ale można je również podać na zimno. Smaczne i efektowne, dają wiele
swobody w łączeniu przeróżnych składników, dobrze smakują zarówno na cieście
kruchym, jak i francuskim, również tym gotowym, co skróci czas przyrządzenia
tarty.
Ja proponuję Wam dzisiaj
tartę z łososiem, ricottą i pomidorkami koktajlowymi, jest kolorowa i lekka, a
podana z bukietem sałat smakuje wyśmienicie.
Czas przygotowania: 30 min.
Pieczenie: 35
min
Składniki na tartę o średnicy 24 cm.
Porcje dla 4-6 osób :
Składniki na ciasto (lub gotowe ciasto francuskie):
● 250
g mąki pszennej (najlepiej typu 500 lub 550)*
● 125
g miękkiego masła
● 1 jajko
● Szczypta
soli
● ok. 50 ml. wody
Składniki na farsz:
● 150 g wędzonego
łososia
● 200 g ricotty
● 3 jajka
● 200 ml śmietany
kremówki
● 3 cebulki dymki
● 8 pomidorków
koktajlowych
● 2 łyżki kaparów
● 3 gałązki koperku
● sól, pieprz
Przygotuj
ciasto:
w dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj miękkie masło pocięte na kawałki, połącz składniki opuszkami palców, aż otrzymasz mieszaninę o konsystencji piasku. Zrób dołek w cieście i dodaj jajko i odrobinę wody.** Szybko ugnieć ciasto opuszkami palców, tak, by miało jednolitą konsystencję. Uformuj kulę, owiń ją folią i wstaw do lodówki przynajmniej na 1 godz.***
w dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj miękkie masło pocięte na kawałki, połącz składniki opuszkami palców, aż otrzymasz mieszaninę o konsystencji piasku. Zrób dołek w cieście i dodaj jajko i odrobinę wody.** Szybko ugnieć ciasto opuszkami palców, tak, by miało jednolitą konsystencję. Uformuj kulę, owiń ją folią i wstaw do lodówki przynajmniej na 1 godz.***
Po upływie tego czasu
rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
Wyjmij ciasto z
lodówki, rozwałkuj je na grubość ok. 5 mm. Wyłóż formę do tarty papierem do
pieczenia lub natłuść ją i oprósz delikatnie mąką.
Wyłóż ciastem formę,
starannie dociskając je do brzegów formy, i ścinając nożem ciasto wystające
ponad krawędź. Ponakłuwaj ciasto widelcem na całej powierzchni, wstaw do nagrzanego
piekarnika na około 15 min, aż ciasto nabierze złotego koloru.
Przygotuj farsz:
Plastry łososia
pokrój na drobne kawałki, serek ricotta pokrusz. Cebulkę dymkę obierz i drobno
posiekaj. Koperek umyj, osusz, drobno posiekaj. W misce ubij trzepaczką jajka
ze śmietaną, domieszaj ricottę, pokrojonego łososia, posiekaną dymkę i koperek.
Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Rozgrzej piekarnik do
temperatury 180°C. Wyłóż farsz z łososiem i ricottą na podpieczony spód tarty.
Posyp z wierzchu kaparami i wstaw do piekarnika na około 30 minut. Pod koniec
pieczenia dodaj pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i piecz jeszcze przez
około 5 minut.
Podawaj na ciepło,
najlepiej z sałatą doprawioną sosem winegret.
**Wodę dodawaj stopniowo, najlepiej tylko po łyżce wody, sprawdzając konsystencję ciasta. Zbyt duża ilość wody spowoduje, że podczas wałkowania ciasto będzie lepkie.
*** Lub przygotuj ciasto poprzedniego dnia.
*Zamiast mąki pszennej,
możesz również użyć mąki orkiszowej lub mąki bezglutenowej.
**Wodę dodawaj stopniowo, najlepiej tylko po łyżce wody, sprawdzając konsystencję ciasta. Zbyt duża ilość wody spowoduje, że podczas wałkowania ciasto będzie lepkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz