Prosty, a jakże smaczny
keks cytrynowy, idealnie nadający się na piknik i nie tylko. Lekko kwaskowaty,
delikatny i miękki, na pewno zasmakuje wszystkim.
Czas przygotowania: 15 min
Pieczenie: 45 min
Składniki dla 6-8 osób :
● 175 g masła
lub margaryny
● 175 g cukru
● 40 g cukru pudru
● 175 g mąki pszennej
● 10 g proszku do
pieczenia bio
● 3 jajka
● starta skórka z
jednej cytryny (najlepiej organicznej)
● sok z 2 cytryn
● 2 łyżki mleka
Rozgrzej piekarnik do
temperatury 200°C.
Do misy miksera wrzuć
margarynę w kawałkach, dodaj cukier, jajka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sok wyciśnięty i
skórkę startą z jednej cytryny. (odstaw na bok sok z jednej cytryny) Miksuj do uzyskania jednolitej masy. Dodaj
mleko, miksuj jeszcze przez kilka sekund.
Wlej uzyskaną masę do
wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej formy do keksu.
Piecz przez około 40-45 min. Gdyby wierzch ciasta za mocno się zrumienił, przykryj je
folią aluminiową podczas pieczenia.
W międzyczasie wlej
do rondelka resztę soku z cytryny, dodaj cukier puder, i podgrzewaj, mieszając,
do całkowitego rozpuszczenia.
Pod koniec pieczenia
posmaruj wierzch ciast przygotowanym syropem przy pomocy pędzelka kuchennego i
piecz jeszcze przez pięć minut.
Przed wyjęciem z
formy pozostaw do ostygnięcia. Podawaj w temperaturze pokojowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz