sobota, 8 lipca 2017

KEKS CYTRYNOWY


Prosty, a jakże smaczny keks cytrynowy, idealnie nadający się na piknik i nie tylko. Lekko kwaskowaty, delikatny i miękki, na pewno zasmakuje wszystkim. 





Czas przygotowania: 15 min

Pieczenie: 45 min

Składniki dla 6-8 osób :


● 175 g masła lub margaryny 

● 175 g cukru

● 40 g cukru pudru

● 175 g mąki pszennej

● 10 g proszku do pieczenia bio

● 3 jajka

● starta skórka z jednej cytryny (najlepiej organicznej)

● sok z 2 cytryn

● 2 łyżki mleka

 Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.

Do misy miksera wrzuć margarynę w kawałkach, dodaj cukier, jajka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sok wyciśnięty i skórkę startą z jednej cytryny. (odstaw na bok sok z jednej cytryny) Miksuj do uzyskania jednolitej masy. Dodaj mleko, miksuj jeszcze przez kilka sekund.

Wlej uzyskaną masę do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej formy do keksu.

Piecz przez około 40-45 min. Gdyby wierzch ciasta za mocno się zrumienił, przykryj je folią aluminiową podczas pieczenia.

W międzyczasie wlej do rondelka resztę soku z cytryny, dodaj cukier puder, i podgrzewaj, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia.

Pod koniec pieczenia posmaruj wierzch ciast przygotowanym syropem przy pomocy pędzelka kuchennego i piecz jeszcze przez pięć minut.

Przed wyjęciem z formy pozostaw do ostygnięcia. Podawaj w temperaturze pokojowej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz