Delikatna, miękka
rolada bezowa z chrupiącą posypką pralinową, kremem cytrynowym z mascarpone i
truskawkami, bardzo lekka, idealna na lato. Wręcz rozpływa się w ustach. Na pewno zasmakuje Waszym gościom.
Cukry, czyli inaczej
węglowodany są dla nas najważniejszym źródłem energii. Glukoza jest naszym
„paliwem”,
Każdy z nas może włączyć produkty zawierające cukry proste do codziennej diety. Wystarczy umiar i aktywność fizyczna, aby móc bez wyrzutów sumienia cieszyć się smakiem słodkiego życia!
Każdy z nas może włączyć produkty zawierające cukry proste do codziennej diety. Wystarczy umiar i aktywność fizyczna, aby móc bez wyrzutów sumienia cieszyć się smakiem słodkiego życia!
Przygotowanie : 30 min.
Chłodzenie : 2 godz.
Pieczenie: 20 min.
Składniki dla 6 osób :
Składniki na posypkę pralinową:
● 100 g cukru białego Diamant
● 100 g obranych
orzechów laskowych*
● ok. 50 ml wody
Składniki na roladę bezową:
● 230 g cukru białego Diamant
● 4 białka
● 1 łyżeczka Maizeny
● ½ łyżki octu
jabłkowego
● sól
Składniki na krem:
● 50 g cukru białego Diamant
● 2 cytryny
(organiczne)
● 250 g mascarpone
● 300 g truskawek
Do dekoracji:
● 150 ml śmietany
kremówki 36%
● 15 g cukru białego Diamant
● listki mięty do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie :
Przygotowanie posypki pralinowej:
Zacznij od
przygotowania posypki pralinowej, którą możesz przygotować poprzedniego dnia, a
nawet wcześniej, i przechować w hermetycznie zamkniętym słoiczku.
Do rondelka z grubym
dnem wsyp cukier i wlej ok. 50 ml wody, podgrzewaj na małym ogniu, nie mieszając. (możesz
jedynie potrząsać rondelkiem i przechylać go), aż cukier
się rozpuści i
karmel nabierze
złotego koloru. Wsyp orzechy laskowe, wymieszaj
tak, by wszystkie orzechy pokryły się karmelem. Przełóż orzechy na blat
wyłożony papierem do pieczenia i odstaw do ostygnięcia.
Następnie połam masę
karmelową z orzechami na drobniejsze kawałki (możesz użyć w tym celu tłuczka,
przekładając orzechy do woreczka) i zmiksuj do uzyskania konsystencji drobnej,
chrupiącej posypki.
Przygotowanie rolady bezowej:
Wymieszaj maizenę z
octem. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą
soli, pod koniec ubijania dodaj stopniowo 230 g cukru, a następnie wlej bardzo
powoli mieszaninę Maizeny i octu. Ubijaj aż do uzyskania sztywnej, lśniącej
piany.
Blachę o wymiarach 27
x 32 cm wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż na nią masę bezową, rozprowadź
delikatnie i wyrównaj wierzch. Posyp z wierzchu posypką pralinową.
Wstaw do rozgrzanego
piekarnika i piecz przez 10 minut. Następnie obniż temperaturę do 150°C i piecz
jeszcze przez około 8 minut, uważając, by wierzch za bardzo się nie zrumienił. Upieczoną
bezę wyłóż, odwracając ją delikatnie na drugą stronę (tak, aby strona bezy z
posypką znalazła się pod spodem) na rozłożony na blacie kuchennym papier do
pieczenia, delikatnie zdejmij papier z bezy, i odstaw do ostudzenia.
Przygotowanie kremu:
Wyjmij z lodówki
mascarpone najlepiej pół godziny przed użyciem.
Zetrzyj skórkę z cytryn na tarce o małych oczkach, i wyciśnij z nich sok. Jajka ubij z 50 g cukru, przelej do garnuszka, dodaj sok z cytryn, podgrzewaj na małym ogdniu, mieszając trzepaczką,
aż masa zgęstnieje. Odstaw do ostudzenia, następnie domieszaj serek mascarpone. Wstaw do lodówki.
Truskawki umyj,
obierz, odłóż część do dekoracji, i pokrój resztę na małe kawałki.
Wyłóż krem na roladę
bezową, posmaruj ją kremem, pozostawiając ok. 1 cm od brzegów rolady. Na krem
wyłóż truskawki. Zwiń delikatnie roladę wzdłuż jej dłuższego boku. Przy
zwijaniu beza może lekko popękać, ale tylko z zewnątrz, nie umniejsza to jednak
jej walorów smakowych. Wstaw do lodówki przynajmniej na 2 godziny.
Ubij mocno schłodzoną
śmietanę z 15 g cukru.** Przed podaniem udekoruj roladę bezową truskawkami (ewentualnie
również listkami mięty) i bitą śmietaną.
*Jeśli wolisz, możesz
użyć 50 g orzechów laskowych + 50 g migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz