wtorek, 11 lipca 2017

MARAKUJA I MANGO POD BEZOWĄ PIERZYNKĄ


Ten deser jest wprost przepyszny, ma delikatny, subtelny smak i wręcz rozpływa się w ustach! Lekko kwaskowaty smak marakui przełamuje słodycz bezowej pianki, a tę kompozycję dopełnia łagodny, słodki smak mango.

Składniki odżywcze ukryte w owocach mango i marakui, wysyconych antyoksydantami, witaminami, minerałami i błonnikiem dodatkowo eksponują walory tego deseru.

Prosty a zarazem wyszukany, jest to idealny deser na wszelkie okazje i na każdą porę roku, można go z powodzeniem podać latem, jak i na świąteczny stół w grudniu. Smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno, ale latem radzę go podawać schłodzony, będzie wtedy bardziej orzeźwiający.

Cukry, czyli inaczej węglowodany są dla nas najważniejszym źródłem energii, dlatego cukier spożywany z umiarem, w odpowiednich okolicznościach i przy zdrowym trybie życia może być włączony do codziennej diety. A o tym możecie poczytać więcej na stronie www.uczymyjakslodzic.pl


Ten przepis został wyróżniony w konkursie „Cukier z głową”.
Bardzo dziękuję za wyróżnienie i nagrodę!




Czas przygotowania : 20 min.

Pieczenie: 10 min.


Składniki dla 4 osób :  

● 6 owoców marakui

● 2 owoce mango

● 4 białka jajek

● 160 g cukru białego Diamant

● 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

● 16 g cukru waniliowego


Przygotowanie:

Przekrój owoce marakui na połowę, wybierz łyżeczką miąższ z nasionami i przełóż go do miski. Mango obierz ze skórki, a następnie odkrój miąższ wokół pestki, i pokrój go w drobną kostkę, wrzuć do miski, posyp cukrem waniliowym, delikatnie wymieszaj oba owoce.

Owoce przełóż do żaroodpornych ceramicznych kokilek.*

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C.

Przygotuj piankę bezową. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dosypując 100 g cukru.  Kiedy białka podwoją objętość, dodaj resztę cukru i ekstrakt z wanilii. Ubijaj, aż piana będzie gładka, lśniąca i sztywna, a następnie przełóż ubitą pianę do szprycy lub rękawa cukierniczego.*

Przykryj pianą owoce, wyciskając ją ze szprycy. Wstaw kokilki na około 10 minut do nagrzanego piekarnika, aż beza się zrumieni. Podawaj na ciepło lub schłodzone (wstaw na 1-2 godz. do lodówki), wedle uznania.

*Typu kokilki do crème brûlée.

** Możesz również użyć łyżki do przykrycia pianą owoców.





Cukier z głową

2 komentarze:

  1. Bardzo apetyczny lekki deser, idealny na lato :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Serdecznie dziękuję Magda! Gorąco polecam ten deser, jest naprawdę lekki i pyszny!

    OdpowiedzUsuń