Lekka wytrawna tarta
z serkiem kozim i rukolą, idealna na letnie obiady, pikniki i przyjęcia w ogrodzie. Na
pewno zasmakuje wszystkim biesiadnikom.
Podana z sałatą
doprawioną winegretem może stanowić samodzielne danie.
W zasadzie można ją nazwać quiche, ponieważ składnikiem wiążącym jej nadzienie jest mieszanina jaj i śmietany. Ale nadzienia niektórych tart wytrawnych są również wiązane masą śmietanowo- jajeczną, więc w tym przypadku nazwa „tarta” jest również dopuszczalna. Do jej przygotowania możecie z powodzeniem użyć gotowego ciasta francuskiego, a jeśli dysponujecie czasem, możecie przygotować kruchy spód wg poniżej podanego przepisu.
W zasadzie można ją nazwać quiche, ponieważ składnikiem wiążącym jej nadzienie jest mieszanina jaj i śmietany. Ale nadzienia niektórych tart wytrawnych są również wiązane masą śmietanowo- jajeczną, więc w tym przypadku nazwa „tarta” jest również dopuszczalna. Do jej przygotowania możecie z powodzeniem użyć gotowego ciasta francuskiego, a jeśli dysponujecie czasem, możecie przygotować kruchy spód wg poniżej podanego przepisu.
Czas przygotowania: 15 min.
Chłodzenie: 30
min.
Pieczenie: 30
min.
Składniki na tartę o średnicy 24 cm
Porcje dla 4-6 osób
Składniki na ciasto (lub gotowe ciasto francuskie):
● 250 g
mąki pszennej (najlepiej typu 500 lub 550)*
● 125 g miękkiego masła
● 1 jajko
● Szczypta soli
● ok. 50 ml wody
Składniki na farsz:
● 2 garście
rukoli
● 3 jajka
● 100 g twarożku
koziego
● 40 g startego
parmezanu (lub grana padano)
● 200 ml śmietany
kremówki 30%
● 1/2 pęczka
szczypiorku
● kilka gałązek
świeżego tymianku
● 30 g orzeszków
piniowych
● sól, pieprz
● pieprz kajeński
(opcjonalnie)
Przygotuj
ciasto :
w dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj miękkie masło pocięte na kawałki, połącz składniki opuszkami palców, aż otrzymasz mieszaninę o konsystencji piasku. Zrób dołek w cieście i dodaj jajko i odrobinę wody.**
Szybko ugnieć ciasto, tak, by miało jednolitą konsystencję. Uformuj kulę, owiń ją folią i wstaw do lodówki przynajmniej na 1 godz. ***
w dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj miękkie masło pocięte na kawałki, połącz składniki opuszkami palców, aż otrzymasz mieszaninę o konsystencji piasku. Zrób dołek w cieście i dodaj jajko i odrobinę wody.**
Szybko ugnieć ciasto, tak, by miało jednolitą konsystencję. Uformuj kulę, owiń ją folią i wstaw do lodówki przynajmniej na 1 godz. ***
Po upływie tego czasu
rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
Wyjmij ciasto z
lodówki, rozwałkuj je na grubość ok. 5 mm. Wyłóż formę do tarty papierem do
pieczenia lub natłuść ją i oprósz delikatnie mąką.
Wyłóż ciastem formę,
starannie dociskając je do brzegów formy, i ścinając nożem ciasto wystające ponad
krawędź. Ponakłuwaj ciasto widelcem na całej powierzchni, wstaw do nagrzanego
piekarnika na około 15 min, aż ciasto nabierze złotego koloru.
W międzyczasie przygotuj farsz: Tymianek i szczypiorek
umyj i osusz, szczypiorek drobno posiekaj. W misce rozgnieć widelcem serek
kozi, dodaj sól, pieprz, szczyptę lub dwie pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie),
domieszaj posiekany szczypiorek i listki tymianku oberwane z gałązek.
Rukolę umyj i osusz. Odłóż
kilka listków rukoli do dekoracji, resztę grubo posiekaj.
W misce ubij
trzepaczką jajka, dodaj śmietanę, nadal ubijając, następnie wrzuć
posiekaną rukolę i rozgnieciony serek z ziołami.
Tak przygotowaną masę
serową z rukolą wyłóż na podpieczony spód tarty, posyp z wierzchu orzeszkami
piniowymi. Piecz około 30 minut. Podawaj lekko przestudzoną, dekorując kilkoma listkami
rukoli. Smacznego!
*Zamiast mąki pszennej, możesz również użyć mąki orkiszowej lub mąki bezglutenowej.
**Wodę dodawaj stopniowo, najlepiej tylko po łyżce wody, sprawdzając konsystencję ciasta. Zbyt duża ilość wody spowoduje, że podczas wałkowania ciasto będzie lepkie.
*** Lub przygotuj ciasto poprzedniego dnia.
*Zamiast mąki pszennej, możesz również użyć mąki orkiszowej lub mąki bezglutenowej.
**Wodę dodawaj stopniowo, najlepiej tylko po łyżce wody, sprawdzając konsystencję ciasta. Zbyt duża ilość wody spowoduje, że podczas wałkowania ciasto będzie lepkie.
*** Lub przygotuj ciasto poprzedniego dnia.
Wygląda smakowicie, uwielbiam wytrawne tarty :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło! Ja również jestem miłośniczką wszelkiego rodzaju tart, wytrawnych i nie tylko.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Ale fajny pomysł! Musi być pyszna! :-)
OdpowiedzUsuńJest naprawdę smaczna, gorąco polecam !
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam
Angie
mmm, chętnie zjadłbym coś takiego. Ale mi zrobiliście smaka! A po jedzeniu będzie taniec :D
OdpowiedzUsuńA to super, cieszę się, że tarta Ci przypadła do gustu, a taniec po jedzeniu jak najbardziej, wszyscy powinni tańczyć, taniec jest dobry na wszystko!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło!