poniedziałek, 24 lipca 2017

TARTA Z RUKOLĄ, KOZIM SERKIEM I ORZESZKAMI PINIOWYMI


Lekka wytrawna tarta z serkiem kozim i rukolą, idealna na letnie obiady, pikniki i przyjęcia w ogrodzie. Na pewno zasmakuje wszystkim biesiadnikom. Podana z sałatą doprawioną winegretem może stanowić samodzielne danie.
W zasadzie można ją nazwać quiche, ponieważ składnikiem wiążącym jej nadzienie jest mieszanina jaj i śmietany. Ale nadzienia niektórych tart wytrawnych również wiązane masą śmietanowo- jajeczną, więc w tym przypadku nazwa „tarta” jest również dopuszczalna. Do jej przygotowania możecie z powodzeniem użyć gotowego ciasta francuskiego, a jeśli dysponujecie czasem, możecie przygotować kruchy spód wg poniżej podanego przepisu.







Czas przygotowania: 15 min.

Chłodzenie: 30 min.

Pieczenie: 30 min.


Składniki na tartę o średnicy 24 cm

Porcje dla 4-6 osób

Składniki na ciasto (lub gotowe ciasto francuskie):

250 g mąki pszennej (najlepiej typu 500 lub 550)*
125 g miękkiego masła

1 jajko

Szczypta soli

ok. 50  ml wody


Składniki na farsz:

● 2 garście rukoli

● 3 jajka

● 100 g twarożku koziego

● 40 g startego parmezanu (lub grana padano)

● 200 ml śmietany kremówki 30%

● 1/2 pęczka szczypiorku

● kilka gałązek świeżego tymianku

● 30 g orzeszków piniowych

● sól, pieprz

● pieprz kajeński (opcjonalnie)

Przygotuj ciasto :

w dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj miękkie masło pocięte na kawałki, połącz składniki opuszkami palców, aż otrzymasz mieszaninę o konsystencji piasku. Zrób dołek w cieście i dodaj jajko i odrobinę wody.**
Szybko ugnieć ciasto, tak, by miało jednolitą konsystencję. Uformuj kulę, owiń ją folią i wstaw do lodówki przynajmniej na 1 godz. ***
 
Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.

Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je na grubość ok. 5 mm. Wyłóż formę do tarty papierem do pieczenia lub natłuść ją i oprósz delikatnie mąką.

Wyłóż ciastem formę, starannie dociskając je do brzegów formy, i ścinając nożem ciasto wystające ponad krawędź. Ponakłuwaj ciasto widelcem na całej powierzchni, wstaw do nagrzanego piekarnika na około 15 min, aż ciasto nabierze złotego koloru.
W międzyczasie przygotuj farsz: Tymianek i szczypiorek umyj i osusz, szczypiorek drobno posiekaj. W misce rozgnieć widelcem serek kozi, dodaj sól, pieprz, szczyptę lub dwie pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie), domieszaj posiekany szczypiorek i listki tymianku oberwane z gałązek.

Rukolę umyj i osusz. Odłóż kilka listków rukoli do dekoracji, resztę grubo posiekaj.
W misce ubij trzepaczką jajka, dodaj śmietanę, nadal ubijając, następnie wrzuć posiekaną rukolę i rozgnieciony serek z ziołami.
Tak przygotowaną masę serową z rukolą wyłóż na podpieczony spód tarty, posyp z wierzchu orzeszkami piniowymi. Piecz około 30 minut. Podawaj lekko przestudzoną, dekorując kilkoma listkami rukoli. Smacznego!

*Zamiast mąki pszennej, możesz również użyć mąki orkiszowej lub mąki bezglutenowej.

**Wodę dodawaj stopniowo, najlepiej tylko po łyżce wody, sprawdzając konsystencję ciasta. Zbyt duża ilość wody spowoduje, że podczas wałkowania ciasto będzie lepkie.

*** Lub przygotuj ciasto poprzedniego dnia.



 Wytrawne tarty i placki - najlepsze na letni obiad

6 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie, uwielbiam wytrawne tarty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi miło! Ja również jestem miłośniczką wszelkiego rodzaju tart, wytrawnych i nie tylko.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajny pomysł! Musi być pyszna! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest naprawdę smaczna, gorąco polecam !
    Serdecznie pozdrawiam
    Angie

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm, chętnie zjadłbym coś takiego. Ale mi zrobiliście smaka! A po jedzeniu będzie taniec :D

    OdpowiedzUsuń
  6. A to super, cieszę się, że tarta Ci przypadła do gustu, a taniec po jedzeniu jak najbardziej, wszyscy powinni tańczyć, taniec jest dobry na wszystko!
    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń