Placuszki z tartej
cukinii i ziemniaków, podane z serkiem śmietankowym wymieszanym z ziołami,
które Wam dzisiaj proponuję, są zainspirowane regionalnym daniem z Owernii. Tak
przygotowany serek nazywa się w tym regionie Francji „sarrasou”, tradycyjnie do
jego przyrządzenia używa się świeżego, miękkiego twarożku ze zsiadłego mleka, sprzedawanego
w specjalnych pojemniczkach z dziurkami, umożliwiających odpływanie serwatki.
Tego typu ser odstawia się przed użyciem poprzedniego dnia do odsączenia. Ale
można go również zastąpić śmietankowym serkiem twarogowym. Placki są niezwykle proste
w przygotowaniu, nie dodałam do nich mąki ani jajek i są naprawdę smaczne, idealnie
sprawdzą się na letni obiad.
Czas przygotowania: 25 min
Smażenie: ok.
5 min.
Porcje dla 4 osób
Składniki na serek sarassou:
● 200 g
śmietankowego serka twarogowego*
● ½ pęczka
szczypiorku
● ½ pęczka natki
pietruszki (gładkiej)
● 1 ząbek czosnku
● 30 ml octu winnego
lub jabłkowego
● 40 ml oleju z
orzechów laskowych (lub oleju rzepakowego)
● sól, pieprz
Składniki na placki:
● 3 średnie ziemniaki
● 1 nieduża zielona
cukinia
● ½ ząbku czosnku
● 4 łyżki świeżych
ziół (np. szczypiorku, natki pietruszki, koperku, trybuli)
● olej do smażenia
● masło do smażenia
Przygotowanie ziołowego serka „sarrasou”:
Umyj, osusz i drobno
posiekaj zioła, obierz czosnek i drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Połącz
zioła i czosnek z serem, dodaj odrobinę octu i olej z orzechów laskowych. Dopraw
solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj całość.
Przygotowanie
placków:
Ziemniaki zetrzyj na
tarce z
dużymi oczkami. Cukinię umyj, osusz, nie obieraj, zetrzyj na tarce z
dużymi oczkami. Wymieszaj ze startymi ziemniakami. Dodaj drobno posiekane
zioła, posól; popieprz. Dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej niedużą
ilość oleju (placki nie muszą w nim pływać) z masłem na średnim ogniu, nakładaj
porcje masy cukiniowo-ziemniaczanej (około 1 pełna łyżka), formując nieduże
płaskie placuszki, i smaż około 3 minuty
na złoty kolor, przewróć na drugą stronę i powtórz smażenie. Placki
mają być przyrumienione i chrupiące. Przełóż placki na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nich tłuszcz. Podawaj natychmiast,
najlepsze, najbardziej chrupiące są prosto z patelni, obok uformuj za pomocą
łyżki serek sarassou.
*typu mielony ser twarogowy lub inny serek śmietankowy
.
*typu mielony ser twarogowy lub inny serek śmietankowy
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz