Orzeźwiająca tarta o
smaku limonki i mięty, zainspirowana słynnym kubańskim napojem
– to deser w sam raz na lato! Ja przygotowałam tartę w
prostokątnej formie, ale możecie z powodzeniem upiec ją w tradycyjnej okrągłej
formie.
Każdy z nas może
włączyć produkty zawierające cukry proste do codziennej diety. Wystarczy umiar
i aktywność fizyczna, aby móc bez wyrzutów sumienia cieszyć się smakiem
słodkiego życia!
Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, zapoznajcie się z Dekalogiem Słodkiego Życia na stronie kampanii www.uczymyjakslodzic.pl, zawiera on zbór wskazówek dotyczących spożywania cukru w zdrowej i zbilansowanej diecie.
Przygotowanie : 30 min
Pieczenie: 35 min.
Chłodzenie: 5 godz.
Składniki dla 4-6 osób.
Składniki na kruche ciasto :
● 250 g mąki + 10 g
do podsypania
● 125 g masła + 10 g
do formy
● 100 g cukru pudru Diamant
● 1 jajko
● 1 szczypta soli
Składniki na krem:
● 4 jajka
● 1 pęczek świeżej
mięty
● około 4 limonki (na
20 cl soku)
● 4 g żelatyny w
listkach
● 40 g masła
● 140 g cukru białego Diamant
Przygotowanie:
Przygotuj ciasto : w misce wymieszaj mąkę, sól i cukier puder. Dodaj miękkie
masło w kawałkach, połącz składniki opuszkami palców, aż otrzymasz mieszaninę o
konsystencji piasku. Domieszaj jajko, szybko ugniatając ciasto koniuszkami palców.
Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki przynajmniej na 1 godz.
Po upływie tego czasu
rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
Wyjmij ciasto z
lodówki, rozwałkuj je na grubość ok. 5 mm. Wyłóż formę do tarty (okrągłą lub
prostokątną) papierem do pieczenia lub natłuść ją i oprósz delikatnie mąką.
Wyłóż ciastem formę,
starannie dociskając je do brzegów formy, i ścinając nożem ciasto wystające ponad
krawędź. Ponakłuwaj ciasto widelcem na całej powierzchni, przykryj papierem do
pieczenia, tak, by papier wystawał 1 cm ponad brzeg formy. Na papier wysyp
fasolę lub szklane kulki, żeby ciasto nie wyrosło. Wstaw do nagrzanego
piekarnika na 15 min. Zdejmij papier z fasolka i piecz jeszcze przez około 10
min, aż ciasto nabierze złotego koloru.
Przygotuj krem: listki żelatyny umieść w miseczce i zalej zimną wodą, odstaw na 10 minut.
Po tym czasie napęczniałe listki wyjmij z wody i odciśnij. Listki mięty oberwij
z gałązek, umyj i osusz. Zetrzyj skórkę z dwóch limonek. Wyciśnij sok z ok. czterech
limonek, tak, aby otrzymać 20 cl soku. Podgrzej sok w rondelku z otartą skórką
z limonek i listkami mięty (część listów odłóż do dekoracji). Zdejmij z ognia i
odstaw na 15 min, a następnie przecedź przez sitko.
Jajka ubij z cukrem
(2 min.). Dodaj przecedzony sok z limonek, przelej do małego garnuszka i
podgrzewaj na małym ogniu, mieszając trzepaczką, aż do zgęstnienia (nie za
długo, aby jajka się nie zwarzyły). Zdejmij z ognia i dodaj odciśniętą
żelatynę. Chwilę przestudź i dodaj miękkie masło pokrojone na kawałki.
Wymieszaj i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Drobno posiekaj kilka
listków mięty i domieszaj je do kremu. Kiedy krem trochę zgęstnieje, wyłóż go
na upieczony spód tarty. Wstaw do lodówki przynajmniej na 4 godziny, przed
podaniem udekoruj listkami mięty i plasterkami limonki.
*Możesz dodać do
kremu limonkowego 1-2 łyżki rumu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz