środa, 26 lipca 2017

CZEKOLADOWY KREM WEGAŃSKI Z AWOKADO


Zdrowy deser z udziałem kakao i awokado, bez cukru i w stu procentach wegański. Może również stanowić lekkie a zarazem pożywne śniadanie. Jeśli chodzi o pozostałe składniki typu bób (fasola) tonka, które nie zawsze są łatwo dostępne, możecie je ewentualnie pominąć.




Przygotowanie : 5 min.

Porcja dla 1 osoby :

Składniki :

● 1 dojrzałe awokado

● 120 ml mleka migdałowego (niesłodzonego)

● 60 ml syropu klonowego (lub syropu z agawy)

● 30 g gorzkiego kakao

● ½ łyżeczki wanilii w proszku bio*

● ½ startego ziarna (bobu) tonki

● szczypta soli

 Przygotowanie:
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, wyjmij miąższ, rozgnieć widelcem. Zblenduj awokado z mlekiem migdałowym, syropem klonowym, wanilią, i szczyptą soli, aż do uzyskania jednolitego, gęstego kremu.

Dodaj kakao i starte ziarno tonki, i miksuj jeszcze przez kilka sekund, tak, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Wstaw krem do lodówki i podawaj schłodzony.

* Lub naturalnego ekstraktu waniliowego.
  

6 komentarzy:

  1. Dziękuję za udział w akcji kulinarnej :)
    Przepis super, na pewno ktoś się skusi na ten słodycz! Zapraszam do zamieszczenia kolejnych przepisów :)
    https://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie! :)
    W wolnej chwili zapraszam do mnie: https://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Serdecznie dziękuję za miły komentarz, z przyjemnością zajrzę do Twojego bloga!

    OdpowiedzUsuń