Zdrowy deser z
udziałem kakao i awokado, bez cukru i w stu procentach wegański. Może również
stanowić lekkie a zarazem pożywne śniadanie. Jeśli chodzi o pozostałe składniki
typu bób (fasola) tonka, które nie zawsze są łatwo dostępne, możecie je
ewentualnie pominąć.
Przygotowanie : 5 min.
Porcja
dla 1 osoby :
Składniki :
● 1 dojrzałe awokado
● 120 ml mleka
migdałowego (niesłodzonego)
● 60 ml syropu
klonowego (lub syropu z agawy)
● 30 g gorzkiego
kakao
● ½ łyżeczki wanilii
w proszku bio*
● ½ startego ziarna
(bobu) tonki
● szczypta soli
Awokado przekrój na pół,
usuń pestkę, wyjmij miąższ, rozgnieć widelcem. Zblenduj awokado z mlekiem
migdałowym, syropem klonowym, wanilią, i szczyptą soli, aż do uzyskania
jednolitego, gęstego kremu.
Dodaj kakao i starte
ziarno tonki, i miksuj jeszcze przez kilka sekund, tak, aby wszystkie składniki
dobrze się połączyły. Wstaw krem do lodówki i podawaj schłodzony.
* Lub naturalnego ekstraktu waniliowego.
* Lub naturalnego ekstraktu waniliowego.
Dziękuję za udział w akcji kulinarnej :)
OdpowiedzUsuńPrzepis super, na pewno ktoś się skusi na ten słodycz! Zapraszam do zamieszczenia kolejnych przepisów :)
https://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/
Bardzo dziękuję za miły komentarz!
UsuńSerdecznie pozdrawiam!
pycha:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Lena!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Wygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam do mnie: https://smilingshrimp.blogspot.com
Serdecznie dziękuję za miły komentarz, z przyjemnością zajrzę do Twojego bloga!
OdpowiedzUsuń