wtorek, 12 czerwca 2018

KWIATY AKACJI W TEMPURZE


Pachnące białe kwiaty akacji mogą posłużyć do przygotowania smacznych placuszków. A jeśli do ich przygotowania użyjecie tempury, będą lekkie i chrupiące. Te delikatne placuszki wręcz rozpływają się w ustach. W podobny sposób możecie przygotować kwiaty czarnego bzu.




Czas przygotowania: 15 min.

Dla 4 osób

Składniki:

● 100 g drobnego cukru

● 200 g kwiatów akacji

Na tempurę:

● 90 g mąki T55

● 90 g Maizeny

● 15 g proszku do pieczenia

● 1 jajko

● 20 cl zimnej wody

● 75 g gęstej śmietany (lub jogurtu)*

● olej do smażenia o neutralnym smaku (np. olej z pestek winogron)


Przygotowanie:

Posyp kwiaty akacji (z łodyżkami) cukrem, delikatnie wymieszaj, odstaw na kilka godzin. (w temperaturze pokojowej).

Przygotuj tempurę: wymieszaj mąkę, Maizenę, proszek do pieczenia i jajko. Dodaj stopniowo zimną wodę, po czym domieszaj śmietanę.

Rozgrzej olej do temperatury 170°C. Zanurzaj kwiaty akacji w cieście, i smaż przez około 3 minuty. Osącz na ręczniku papierowym. Posyp drobnym cukrem. Podawaj na ciepło.

* typu śmietana do sosów Danone’a.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz