Przygotowanie: 15 min.
Dla 4 osób:
Składniki:
● 1 pęczek rzodkiewek
● 2 pomarańcze
● 1 cytryna
● 1 owoc granatu
● 150 g roszponki
● 1 łyżka miodu
płynnego
● 4 łyżki oliwy z
oliwek
● sól i pieprz
Przygotowanie:
Umyj rzodkiewki,
odetnij listki i korzonki, pokrój w cienkie talarki.
Odetnij wierzchnią
część granatu, pokrój go na ćwiartki, wyłuskaj z niego ziarna, usuń białe
błonki.
Rukolę umyj i osusz.
Obierz jedną pomarańczę ze skórki, pokrój na małe
kawałki, usuwając białe błonki.
Ułóż roszponkę na
talerzykach lub w małych miseczkach, a na niej cząstki pomarańczy, ziarenka
granatu i talarki rzodkiewki.
Przygotuj dressing:
wyciśnij sok z cytryny i pozostałej pomarańczy. Wlej sok do miseczki, wymieszaj
z olejem z oliwy i miodem. Dopraw solą i pieprzem. Polej sałatkę winegretem z
cytrusów i miodu. Delikatnie wymieszaj i wstaw do lodówki na około 15-30 minut.
Podawaj sałatkę mocno schłodzoną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz