Pachnące białe kwiaty akacji mogą posłużyć do
przygotowania smacznych placuszków. A jeśli do ich przygotowania użyjecie
tempury, będą lekkie i chrupiące. Te delikatne placuszki wręcz rozpływają się w
ustach. W podobny sposób możecie przygotować kwiaty czarnego bzu.
Czas przygotowania: 15
min.
Dla 4 osób
Składniki:
● 100 g drobnego cukru
● 200 g kwiatów akacji
Na tempurę:
● 90 g mąki T55
●
90 g Maizeny
● 15 g proszku do pieczenia
● 1 jajko
● 20 cl zimnej wody
● 75 g gęstej śmietany (lub jogurtu)*
● olej do smażenia o neutralnym smaku (np. olej z pestek
winogron)
Przygotowanie:
Posyp kwiaty akacji (z łodyżkami) cukrem, delikatnie
wymieszaj, odstaw na kilka godzin. (w temperaturze
pokojowej).
Przygotuj tempurę: wymieszaj mąkę, Maizenę, proszek do
pieczenia i jajko. Dodaj stopniowo zimną wodę, po czym domieszaj śmietanę.
Rozgrzej olej do temperatury 170°C. Zanurzaj kwiaty
akacji w cieście, i smaż przez około 3 minuty. Osącz na ręczniku
papierowym. Posyp drobnym cukrem. Podawaj na ciepło.
* typu śmietana do sosów Danone’a.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz