poniedziałek, 25 czerwca 2018

KWIATY CUKINII W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM


Kwiaty cukini w cieście naleśnikowym są naprawdę pyszne i mogą stanowić świetną przekąskę na mundialowy wieczór przed telewizorem lub na letnie przyjęcie. Serdecznie zachęcam do ich spróbowania!







Dla 4 osób

Przygotowanie: 20 min.

Składniki:

● 12 kwiatów cuknii

● 1 białko jajka

● 75 g mąki pszennej

● 2 szczypty proszku do pieczenia

● ok.120 ml wody gazowanej

● Oliwa z oliwek (lub inna, do smażenia)


Przygotowanie:

Kwiaty cukinii delikatnie oczyść. W misce wymieszaj mąkę, 2 szczypty proszku do pieczenia i 2 szczypty soli. Domieszaj 1 łyżkę oliwy z oliwek, 1 białko i dodawaj stopniowo, mieszając trzepaczką, około 120 ml wody gazowanej, aż do uzyskania konsystencji dość gęstego ciasta naleśnikowego.

Zanurzaj w cieście pojedyncze kwiaty cukinii. Smaż na rozgrzanym oleju, po czym osącz na  ręczniku papierowym.

Dopraw do smaku solą, pieprzem lub przyprawami np curry czy pieprzem Cayenne.

Możesz również faszerować kwiaty cukini ricottą wymieszaną ze startym parmezanem (ok. 180 g ricotty i 30 g parmezanu).






Przekąski kibica Mundial 2018

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz