Kwiaty cukini w cieście naleśnikowym są naprawdę pyszne i
mogą stanowić świetną przekąskę na mundialowy wieczór przed telewizorem lub na letnie
przyjęcie. Serdecznie zachęcam do ich spróbowania!
Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 min.
Składniki:
● 12 kwiatów cuknii
● 1 białko jajka
● 75 g mąki pszennej
●
2 szczypty proszku do pieczenia
● ok.120 ml wody gazowanej
● Oliwa z oliwek (lub inna, do smażenia)
Przygotowanie:
Kwiaty cukinii delikatnie oczyść. W misce wymieszaj mąkę,
2 szczypty proszku do pieczenia i 2 szczypty soli. Domieszaj 1 łyżkę oliwy z
oliwek, 1 białko i dodawaj stopniowo, mieszając trzepaczką, około 120 ml wody
gazowanej, aż do uzyskania konsystencji dość gęstego ciasta naleśnikowego.
Zanurzaj w cieście pojedyncze kwiaty cukinii. Smaż na
rozgrzanym oleju, po czym osącz na ręczniku papierowym.
Dopraw do smaku solą, pieprzem lub przyprawami np
curry czy pieprzem Cayenne.
Możesz również faszerować kwiaty cukini ricottą wymieszaną
ze startym parmezanem (ok. 180 g ricotty i 30 g parmezanu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz