Dla miłośników kuchni
wegetariańskiej mam dzisiaj przepis na zdrowe frytki z tofu z dodatkiem
migdałów, orzechów laskowych oraz przypraw, są chrupiące i smaczne i będą
urozmaiceniem w codziennym jadłospisie.
Przygotowanie: 10 min
Pieczenie: 20
min
Dla 4 osób
Składniki:
● 300 g de tofu
naturalnego
● 1 jajko
● ok. 50 g skrobi
ziemniaczanej lub maizeny (lub mąki pszennej)
● ok. 100 g posiekanych
orzechów laskowych
● ok. 100 g
posiekanych migdałów
● przyprawa gomasio
(opcjonalnie)
● ok. 50 g sezamu
(białego lub czarnego)
● przyprawy (kurkuma,
curry, pieprz Cayenne)
● sól himalajska,
pieprz
Przygotowanie:
Tofu pokrój w słupki o grubości ok. 1-1,5 cm.
Słupki torfu obtocz w
skrobi (mące), następnie w rozkłóconym jajku, i w panierce z wymieszanych
posiekanych migdałów, orzechów laskowych, sezamu, gomasio (opcjonalnie) i
pozostałych przypraw (które możesz skomponować według własnego uznania).
Ułóż frytki z tofu na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz
przez około 20 minut w temperaturze około 190°C.Tak przygotowane frytki możesz podawać z sałatą
lub warzywami np. z czerwoną soczewicą. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz