Dziś proponuję Wam oryginalne
i apetyczne kanapki z awokado, wędzonym łososiem i truskawkami, możecie je
przygotować na majowy piknik lub na letnie przyjęcie w ogrodzie.
Przygotowanie : 10 min.
Dla 4 osób
Składniki :
● 2 dojrzałe awokado
●1 lyżka oliwy z
oliwek
● sól, pieprz
● szczypta pieprzu
kajeńskiego (lub pieprzu z Espelette)
●1 cytryna
● ok. 8 truskawek
● 4 plastry wędzonego łososia
● skórka otarta z
limonki
● 4 kromki chleba (np wiejskiego)
Przygotowanie :
Awokado przekrój na
pół, usuń pestkę. Miąższ wydrąż łyżką, przełóż do miseczki i rozgnieć widelcem. Dopraw, solą, pieprzem i pieprzem kajeńskim, dodaj sok z połówki
cytryny i oliwę z oliwek.
Kromki chleba stostuj
lub zgriluj.
Truskawki umyj,
osusz, odetnij szypułki i pokrój na cienkie plasterki.
Plastry wędzonego
łososia pokrój w cienkie paski.
Limonkę umyj i
zetrzyj z niej skórkę na tarce do cytrusów.
Kromki chleba
posmaruj purée z awokado, ułóż na wierzchu paski łososia i plasterki truskawek.
Wyciśnij na wierzch
resztę soku z cytryny i posyp skórką otartą z limonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz