sobota, 28 kwietnia 2018

SAŁATKA Z KIWI, AWOKADO, GRANATEM I MIĘTĄ


Mięta jest doskonałym orzeźwiającym i aromatycznym dodatkiem do potraw, napojów i  deserów. Proponuję Wam dzisiaj sałatkę z kiwi, awokado, granatem z dodatkiem mięty, jest lekka, smaczna i zdrowa, na pewno ją polubicie! 







Czas przygotowania: 15 min.

Dla 4 osób:

● 2 awokado (niezbyt miękkie)

● 4 kiwi (niezbyt dojrzałe)

● 1 owoc granatu

● 1 limonka

● 4 łyżki oliwy z oliwek

● sól, pieprz

● tabasco (lub pieprz kajeński)

● listki świeżej mięty

Przygotowanie:

Odetnij wierzchnią część granatu, pokrój go na ćwiartki, i wyłuskaj z niego ziarna, najlepiej nad miseczką. Usuń białe błonki.

Kiwi obierz ze skórki i pokrój w kostkę lub na talarki. Awokado rozetnij na pół, wybierz miąższ i pokrój w drobną kostkę.

Pokrojone owoce przełóż do miseczki, dodaj sok z limonki i oliwę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i Tabasco lub pieprzem kajeńskim.

Delikatnie wymieszaj, posyp świeżymi listkami mięty. Podawaj natychmiast. Smacznego!






"CZUJĘ MIĘTĘ" cz. III, czyli mięta w mojej kuchni

1 komentarz:

  1. Wspaniały pomysł na smaczne orzeźwienie! Dziękuję za dołączenie do mojej miętowej akcji kulinarnej i serdecznie pozdrawiam. A.

    OdpowiedzUsuń