środa, 7 listopada 2018

BURGERY VEGGIE


Dziś proponuję Wam prosty przepis na burgery w wersji wegetariańskiej, przygotowane z tofu, marchewki, cebuli, jajek, płatków owsianych, które możecie doprawić wedle uznania i podawać np. z ogórkami kiszonymi, pomidorami, sałatą lub cykorią. Burgery veggie  pozostawiają dużą dowolność wyboru składników, więc możecie się posłużyć poniższym przepisem jako bazą i dopasować poszczególne składniki i dodatki warzywne w zależności od Waszych upodobań smakowych.






Czas przygotowania: 20 min.

Porcja dla 4 osób

Składniki:

● 400 g tofu naturalnego

● 2 marchewki

● 1 cebula

● 2 jajka

● 4 łyżki Maizeny

● 6 łyżek płatków owsianych

● olej lub oliwa do smażenia

● sól, pieprz

● pieprz Cayenne (opcjonalnie)


Przygotowanie:

Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce. Tofu pokrój w kostkę, zmiksuj z marchewką, cebulą, jajkami, maizeną, płatkami owsianymi, solą, pieprzem, pieprzem kajeńskim. Odstaw na 30 minut.

Uformuj burgery przy pomocy obręczy do formowania potraw. Na patelni rozgrzej oliwę, smaż burgery z obu stron  około 4 minuty. Podawaj do wyboru: z ogórkami kiszonymi, pomidory, zieloną sałatą, roszponką lub cykorią.





Twój Burger Dream

2 komentarze:

  1. Wyszły śliczne :) Robiłam podobne, ale bez jajka :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Serdecznie dziękuję, bez jajka też na pewno są bardzo dobre! Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń