Dziś proponuję Wam prosty przepis na burgery w
wersji wegetariańskiej, przygotowane z tofu, marchewki, cebuli, jajek, płatków
owsianych, które możecie doprawić wedle uznania i podawać np. z ogórkami
kiszonymi, pomidorami, sałatą lub cykorią. Burgery veggie pozostawiają dużą
dowolność wyboru składników, więc możecie się posłużyć poniższym przepisem jako
bazą i dopasować poszczególne składniki i dodatki warzywne w zależności od Waszych
upodobań smakowych.
Czas przygotowania: 20
min.
Porcja dla 4 osób
Składniki:
● 400 g tofu naturalnego
● 2 marchewki
● 1 cebula
● 2 jajka
● 4 łyżki Maizeny
● 6 łyżek płatków owsianych
● olej lub oliwa do smażenia
● sól, pieprz
● pieprz Cayenne (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanej
oliwie. Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce. Tofu pokrój w kostkę, zmiksuj z
marchewką, cebulą, jajkami, maizeną, płatkami owsianymi, solą, pieprzem, pieprzem
kajeńskim. Odstaw na 30 minut.
Uformuj burgery przy pomocy obręczy do formowania potraw. Na patelni rozgrzej
oliwę, smaż burgery z obu stron około 4 minuty. Podawaj do wyboru: z
ogórkami kiszonymi, pomidory, zieloną sałatą, roszponką lub cykorią.
Wyszły śliczne :) Robiłam podobne, ale bez jajka :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Serdecznie dziękuję, bez jajka też na pewno są bardzo dobre! Pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuń