Dynia to królowa
jesieni i wszystkich jesiennych warzyw i owoców, rozkoszujmy się zatem jej
smakiem, przyrządzając ją na słodko i na słono, i korzystajmy z jej wspaniałych
właściwości. Dynia jest bowiem bogatym źródłem beta-karotenu, ma w związku z
tym działanie przeciwzapalne i antynowotworowe, obniża poziom złego
cholesterolu we krwi, zapobiega chorobom serca i miażdżycy. Składa się głównie
z wody, dlatego działa nawilżająco i odmładzająco- dzięki zawartości witamin A,
C i E. Zawiera również dużo błonnika, jest niskokaloryczna i przynosi uczucie
sytości, dzięki czemu sprzyja odchudzaniu. To tylko niektóre z jej licznych
właściwości zdrowotnych
Tym razem proponuję
Wam zupę-krem z dyni i pora, z dodatkiem prażonych ziaren sezamu i orzeszków
piniowych. Zapewniam, że smakuje wybornie!
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 35 min.
Porcja dla 4 osób
Składniki:
● 800 g dyni
zwyczajnej lub hokkaido
● 1cebula
● 1 por
● 1 warzywna kostka
bulionowa bio
● 5 cl śmietany kremówki
● 40 g masła
● 20 cl mleka
● gałka muszkatołowa
● 3 łyżki ziaren
białego sezamu
● 60 g orzeszków
piniowych
● 2 gałązki natki
pietruszki
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Dynię umyj, pokrój na
ćwiartki, obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Cebulę obierz i
drobno posiekaj. Z pora usuń wierzchnie liście, umyj i odetnij korzeń, umyj i
pokrój w cienkie talarki. W rondlu rozpuść masło, podsmaż cebulę i pora.
Dodaj dynię, wlej
mleko, dodaj wodę, tak, by przykryła warzywa. Zagotuj, rozkrusz kostkę
bulionową. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj na średnim
ogniu około 30 minut, w razie potrzeby dolej wody.
Na suchej patelni
upraż orzeszki piniowe i ziarna sezamu. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno
posiekaj. Zmiksuj zupę- krem, domieszaj śmietanę kremówkę. Posyp uprażonymi
orzeszkami piniowymi, sezamem i natką pietruszki. Bon appétit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz