Na świąteczny stół proponuję Wam wykwintną i delikatną przystawkę
z awokado, mango, pomidora i łososia, jest lekka i oryginalna, z pewnością zadowoli
podniebienia wytrawnych smakoszy. Cytrusowy winegret wydobędzie smak i aromat
wszystkich składników. Wegetarianie i weganie mogą pominąć łososia. Lekko, smacznie i oryginalnie- to moja dewiza na święta! A jeśli chcecie, by sałatka pięknie
się prezentowała, użyjcie do jej podania, jak ja, talerzyków firmy Ambition.
Czas przygotowania: 30
min.
Porcja dla 4 osób:
Składniki:
● 200 g mango
● 200 g awokado
● 150 g pomidorów
● 300 g wędzonego łososia
● 1 cytryna bio
● 2 pomarańcze bio
● 40 ml oliwy z oliwek
● szczypta pieprzu Cayenne
●
80 g mieszanki sałat
Do dekoracji :
●
kilka pomidorków koktajowych
● szczypiorek lub natka pietruszki
Przygotowanie:
Przygotuj cytrusowy dressing:
Wyciśnij sok z dwóch pomarańczy i jednej cytryny, dopraw solą i pieprzem. Domieszaj oliwę z oliwek.
Mango, awokado i pomidory obierz i pokrój w drobną kostkę.
Sałatkę wyłóż na talerze przy użyciu obręczy do
formowania potraw.
Na wierzchu ułóż mały plasterek łososia, a obok kilka
listków rukoli lub mieszanki sałat (np. roszponki, rukoli) i dopraw ją również cytrusowym
winegretem.
Możesz podać tę sałatkę np. z sorbetem bazyliowym,
jabłkowym lub pomidorowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz