Zamiast tradycyjnej zupy grzybowej lub rybnej, na święta proponuję
Wam zupę krem z pieczonych warzyw z dodatkiem oliwy estragonowej i ziaren granatu.
Jej oryginalny i subtelny smak na pewno zaskoczy Waszych gości, a jeśli podacie
ją w eleganckich talerzach firmy Ambition będzie
smakowała jeszcze lepiej!
Czas przygotowania: ok.
60 min.
Porcja dla 4 osób:
● 300 g marchewki
● 2 czerwone papryki
● 2 żółte papryki
● 2 cebule
● 1 owoc granatu
● 1 ząbek czosnku
● 1 pęczek estragonu
● 60 cl bulionu warzywnego bio
● ok. 6 łyżek oliwy z oliwek
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Estragon drobno posiekaj, zmiksuj z 4 łyżkami oliwy z
oliwek, odstaw.
Granat pokrój na ćwiartki, wyłuskaj z niego ziarenka,
usuń białe błonki. Wyłuskane ziarna odstaw.
Piekarnik rozgrzej do tempeartury 200 °C.
Paprykę umyj, osusz, usuń gniazda nasienne, pokrój na
małe kawałki. Marchewkę obierz, pokrój na grube talarki. Cebule obierz, drobno poszatkuj
pokrój, czosnek obierz, usuń zielony pęd, drobno posiekaj. Warzywa, cebulę i
czosnek przełóż do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą z oliwy, dopraw solą i
pieprzem, wstaw do nagrzanego piekarnika na około 40 minut.
W międzyczasie zagotuj bulion warzywny, dodaj upieczone
do miękkości warzywa. Zmiksuj całość do uzyskania gładkiej
konsystencji. Podawaj gorącą zupę w
eleganckich, kwadratowych talerzach firmy Ambition,
doprawioną oliwą z dodatkiem estragonu i posypaną ziarenkami granatu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz