wtorek, 26 marca 2019

ZIOŁOWE PLACUSZKI Z QUINOA



W ramach akcji ogłoszonej na Durszlak.pl „Smaczne ale nie tuczy”, proponuję Wam dziś zdrowe, smaczne i sycące placuszki z komosą ryżową z dodatkiem ziół. Na pewno polubią je wegetarianie i wszyscy miłośnicy zdrowej kuchni. Zachęcam do wypróbowania tego prostego przepisu z nutą azjatycką.





Przygotowanie: 20 min.

Składniki na około 20 placuszków:

● 150 g czerwonej komosy ryżowej

● 150 g białej komosy ryżowej

● 2 duże jajka

● 1 pęczek młodej cebulki

● ½ pęczka szczypiorku

● ½ pęczka kolendry

● 4 garście sałaty lub miksu sałat

● 2 łyżki oliwy z oliwek

● 2 łyżki oleju rzepakowego

● 1 łyżka japońskiego sosu teriyaki

● oliwa z oliwek do smażenia


● garść kiełków (np. lucerny) do dekoracji (opcjonalnie)

● sól, pieprz

Przygotowanie:

Usuń zielone części z cebulki, drobno posiekaj cebulkę. Zioła umyj, osusz i drobno posiekaj.

W rondlu podsmaż na rozgrzanym oleju ziarna komosy ryżowej z 2/3 posiekanej cebulki i połową kolendry. Smaż około 2-3 minuty, mieszając. Posól, popieprz, zalej wodą na wysokość około1,5 ponad powierzchnię ziaren, gotuj na średnim ogniu do całkowitego wyparowania wody i do miękkości (w razie potrzeby dolej wody). Odstaw do przestudzenia.

W misce ubij trzepaczką jajka, dodaj resztę ziół, po czym połącz z przestudzonym quinoa.

Przy pomocy łyżki do lodów (lub normalnej łyżki) uformuj kulki z ziaren komosy, po czym wyłóż je na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek. Rozpłaszcz lekko łyżką każdą kulkę, tak, aby uzyskać mini placuszki.

Smaż około 3 minuty, aż się zrumienią, po czym delikatnie przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez 3 min.

Przygotuj dressing do sałaty: wymieszaj olej rzepakowy i oliwę z oliwek z sosem teriyaki, dodaj resztę posiekanej cebulki. Dopraw solą i pieprzem.

Ułóż placuszki z komosy na sałacie i podawaj z sosem.

Smaczne a nie tuczy :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz