Proste, smaczne danie
z łososiem dla miłośników ryb, możecie je podać na świąteczny lub niedzielny
obiad. Zioła i kapary dodadzą wyrazistości łososiowi. A podany ze świeżym
groszkiem i ziemniakami powinien zasmakować każdemu.
Dla 6 osób
Przygotowanie: 25 min
Smażenie: 55 min
● 6 filetów z łososia
(ou de filets)
● 500 g świeżego
groszku
● 6 dużych ziemniaków
● 1 cebula
● 2 łyżki kaparów
● 6 listków mięty
● 6 gałązek
szczypiorku
● 1 kostka bulionu
warzywnego Bio
● 20 g masła
● Oliwa z oliwek
● Sól, pieprz
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do
200°C. Miętę i szczypiorek umyj i osusz, drobno posiekaj. Filety z łososia
oczyść, usuń ości. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, polej oliwą z oliwek,
posól, popieprz.
Posyp z wierzchu kaparami
i posiekanymi ziołami. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20-25
minut, w zależności od grubości filetów.
Cebulę obierz i
drobno posiekaj. Groszek wyłuskaj. Ziemniaki obierz, umyj, osusz i pokrój w
drobną kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej masło z kilkoma łyżkami oliwy, podsmaż
ziemniaki z posiekaną cebulą. Dodaj groszek, wymieszaj. Posól,
popierz. Zalej wodą i rozkrusz
kostkę warzywną (lub drobiową). Wymieszaj i duś na średnim ogniu przez około 30
min (dolewając wody, jeśli to konieczne), dopraw do smaku.
Nałóż groszek i
ziemniaki na talerze, ułóż na nich filety z łososia z kaparami i ziołami. Niezwłocznie
podawaj. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz