W ramach akcji
ogłoszonej na Durszlak.pl „Smaczne ale nie tuczy”, proponuję Wam dziś zdrowe,
smaczne i sycące placuszki z komosą ryżową z dodatkiem ziół. Na pewno polubią
je wegetarianie i wszyscy miłośnicy zdrowej kuchni. Zachęcam do wypróbowania
tego prostego przepisu z nutą azjatycką.
Przygotowanie: 20 min.
Składniki na około 20 placuszków:
● 150 g czerwonej
komosy ryżowej
● 150 g białej komosy
ryżowej
● 2 duże jajka
● 1 pęczek młodej cebulki
● ½ pęczka
szczypiorku
● ½ pęczka kolendry
● 4 garście sałaty lub miksu
sałat
● 2 łyżki oliwy z
oliwek
● 2 łyżki oleju
rzepakowego
● 1 łyżka japońskiego
sosu teriyaki
● oliwa z oliwek do
smażenia
● garść
kiełków (np. lucerny) do dekoracji (opcjonalnie)
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Usuń zielone części z
cebulki, drobno posiekaj cebulkę. Zioła umyj, osusz i drobno posiekaj.
W rondlu podsmaż na rozgrzanym
oleju ziarna komosy ryżowej z 2/3 posiekanej cebulki i połową kolendry. Smaż około
2-3 minuty, mieszając. Posól, popieprz, zalej wodą na wysokość około1,5 ponad
powierzchnię ziaren, gotuj na średnim ogniu do całkowitego wyparowania wody i
do miękkości (w razie potrzeby dolej wody). Odstaw do przestudzenia.
W misce ubij
trzepaczką jajka, dodaj resztę ziół, po czym połącz z przestudzonym quinoa.
Przy pomocy łyżki do
lodów (lub normalnej łyżki) uformuj kulki z ziaren komosy, po czym wyłóż je na
rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek. Rozpłaszcz lekko łyżką każdą kulkę, tak,
aby uzyskać mini placuszki.
Smaż około 3 minuty, aż
się zrumienią, po czym delikatnie przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez
3 min.
Przygotuj dressing do sałaty: wymieszaj olej rzepakowy i oliwę z oliwek z
sosem teriyaki, dodaj resztę posiekanej cebulki. Dopraw solą i
pieprzem.
Ułóż
placuszki z komosy na sałacie i podawaj z sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz