poniedziałek, 15 kwietnia 2019

ŁOSOŚ Z GROSZKIEM I KAPARAMI


Proste, smaczne danie z łososiem dla miłośników ryb, możecie je podać na świąteczny lub niedzielny obiad. Zioła i kapary dodadzą wyrazistości łososiowi. A podany ze świeżym groszkiem i ziemniakami powinien zasmakować każdemu.






Dla 6 osób

Przygotowanie: 25 min

Smażenie: 55 min

● 6 filetów z łososia (ou de filets)

● 500 g świeżego groszku

● 6 dużych ziemniaków

● 1 cebula

● 2 łyżki kaparów

● 6 listków mięty

● 6 gałązek szczypiorku

● 1 kostka bulionu warzywnego  Bio

● 20 g masła

● Oliwa z oliwek

● Sól, pieprz

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 200°C. Miętę i szczypiorek umyj i osusz, drobno posiekaj. Filety z łososia oczyść, usuń ości. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, polej oliwą z oliwek, posól, popieprz.

Posyp z wierzchu kaparami i posiekanymi ziołami. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, w zależności od grubości filetów.

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Groszek wyłuskaj. Ziemniaki obierz, umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej masło z kilkoma łyżkami oliwy, podsmaż ziemniaki z posiekaną cebulą. Dodaj groszek, wymieszaj. Posól, popierz. Zalej wodą i rozkrusz kostkę warzywną (lub drobiową). Wymieszaj i duś na średnim ogniu przez około 30 min (dolewając wody, jeśli to konieczne), dopraw do smaku.

Nałóż groszek i ziemniaki na talerze, ułóż na nich filety z łososia z kaparami i ziołami. Niezwłocznie podawaj. Smacznego! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz