poniedziałek, 24 czerwca 2019

QUINOA Z BURACZKAMI


Prosta i zdrowa sałatka z ziarnami komosy ryżowej i buraczkami, którą proponuję Wam w ramach akcji „Mam smaka na buraka” ogłoszonej na Durszlak.pl. Przepis dla tych, które lubią proste, zdrowe potrawy, a przy okazji wegetariańskie i wegańskie.





Przygotowanie : 20 min.

Gotowanie: ok. 1godz 30.

Porcja dla 4 osób:

● 150 g komosy ryżowej

● 4 buraczki średniej wielkości (w różnych kolorach, do wyboru: paskowanych (Chioggia), pomarańczowych, żółtych)

● 40 g orzechów włoskich

● 1 owoc granatu

● ½ cytryna

● 4 łyżki oliwy z oliwek

● 2 łyżki płynnego miodu

● ocet

● sól, pieprz

Przygotowanie:

Buraczki umyj i ugotuj (około 1 godz.30 w osolonej wodzie z dodatkiem octu). Odstaw do ostudzenia, następnie obierz i pokrój w plasterki lub ćwiartki.

Ziarna quinoa opłucz pod strumieniem zimnej wody, umieść w rondelku, zalej wodą w proporcji 2 części wody na 1 część nasion, i gotuj na małym ogniu około 15 minut, aż quinoa wchłonie całą wodę.

Owoc granatu rozkrój i wybierz ziarenka.

Do quinoa domieszaj połówki orzechów włoskich. Wyciśnij sok z cytryny, wymieszaj z oliwą i miodem. Dopraw solą i pieprzem. Polej sałatkę dressingiem. Podawaj na ciepło lub na zimno.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz