czwartek, 27 czerwca 2019

SAŁATKA Z MARCHEWKI Z POMARAŃCZĄ I DZIKIM BRATKIEM

Fiołek trójbarwny zwany potocznie fiołkiem polnym lub dzikim bratkiem, rośnie dziko na polach, przydrożach i łąkach. To popularne zioło znalazło zastosowanie nie tylko w medycynie naturalnej i kosmetyce, ale również w kuchni, kwiaty dzikiego bratka są jednymi z najbardziej jadalnych, dlatego można go dodawać do sałatek i różnych potraw. Zawierają między innymi flawonoidy, sole mineralne, beta-karoten. Pobudzają przemianę materii, obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają naczynia krwionośne. A więc pomyślcie o tym, żeby zebrać garść dzikich bratków podczas spaceru na łonie natury, przyozdobić nimi dania i przy okazji skorzystać z ich dobroczynnych właściwości.












Préparation : 15 min.



Ingrédients pour 4 personnes:

● 500 g marchewki

● 4 pomarańcze

● 1 garść bratków polnych

● 2-3 gałązki mięty

● Sok z 1/2 cytryny

● 1 łyżeczka cynamonu

● 1 łyżka płynnego miodu

● 1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy

● 2 łyżki oliwy z oliwek

● sól


Przygotowanie:

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce.
Dwie pomarańcze obierz (usuń białe włókna) i pokrój w drobną kostkę.

Przełóż do miseczki z marchewką.

Z dwóch pozostałych pomarańczy wyciśnij sok. Dodaj wodę z kwiatów pomarańczy, sok z cytryny, miód, oliwę i cynamon, wymieszaj. Dopraw solą.

Oberwij listki mięty, drobno posiekaj. 
Wymieszaj sos z marchewką  i pomarańczą, odstaw na godzinę do schłodzenia. Versez dans le saladier, mélangez les carottes et les oranges, laissez reposer au frais1 heure. Dodaj miętę, posyp dzikimi bratkami, podaj natychmiast.



Danie pachnące ziołami 6. Jadalne kwiaty w mojej kuchni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz