Préparation :
15 min.
Ingrédients pour 4 personnes:
● 500 g marchewki
● 4 pomarańcze
● 1 garść bratków polnych
● 2-3 gałązki mięty
● Sok z 1/2
cytryny
● 1 łyżeczka cynamonu
● 1 łyżka płynnego miodu
● 1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy
● 2 łyżki oliwy z oliwek
● sól
Przygotowanie:
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce.
Dwie pomarańcze obierz (usuń białe włókna) i pokrój w drobną kostkę.
Przełóż do
miseczki z marchewką.
Z dwóch pozostałych pomarańczy wyciśnij sok. Dodaj wodę z kwiatów pomarańczy,
sok z cytryny, miód, oliwę i cynamon, wymieszaj. Dopraw solą.
Oberwij listki mięty, drobno posiekaj.
Wymieszaj sos z marchewką i pomarańczą,
odstaw na godzinę do schłodzenia. Versez dans le saladier, mélangez les carottes et les
oranges, laissez reposer au frais1 heure. Dodaj miętę,
posyp dzikimi bratkami, podaj natychmiast.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz