Witam Was serdecznie, mam nadzieję, że w pełni
korzystacie ze słońca i lata, jak również z wolnego czasu, by przygotowywać
smaczne letnie potrawy i desery. Zachęcam Was zatem do spróbowania prostego,
aromatycznego letniego deseru z czereśni z dodatkiem miodu, pistacji i anyżu
gwiaździstego. Miód to zdrowa i naturalna alternatywa dla tradycyjnego cukru, posiada
niezwykłe właściwości zdrowotne, jest co prawda wysokokaloryczny, ale ma niski
indeks glikemiczny i jest łatwo przyswajalny.
Czas przygotowania: 20
min.
Porcja dla 4 osób
Składniki :
● 400 g czereśni
●
2 łyżki płynnego miodu bio
● 3 łyżki niesolonych pistacji
● 3 anyże gwiaździste
Przygotowanie:
Czereśnie umyj i wydryluj.
Miód wlej do garnuszka lub na patelnię, dodaj anyż
gwiaździsty, podgrzej na małym ogniu. Dodaj czereśnie i podsmaż przez około 5
minut, cały czas mieszając. Dodaj 2 łyżki wody i smaż jeszcze
przez chwilę. Czereśnie przełóż do miseczek, posyp rozgniecionymi pistacjami.
Podawaj na ciepło lub lekko przestudzone. Możesz również podawać z białym serem śmietankowym, np
owczym lub kozim, a także z lodami np. czereśniowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz