Delikatny i łagodny smak
serka ricotta sprawia, że może być wykorzystany w wielu przepisach, zarówno na
słodko jak i na słono. W pierwszej wersji może zastąpić mascarpone w słynnym
tiramisu, bądź też stanowić składnik wielu ciast, jak również farsz pierogów. Pomysłów
z wykorzystaniem ricotty na słono też na pewno nie zabraknie. Ja mam dla Was
propozycję wytrawnej tarty, w której połączenie ricotty z marchewką i pesto przyrządzonym
z jej natki daje ciekawy efekt i oryginalny smak. Na uwagę zasługuje tutaj
wykorzystanie natki marchewki, którą najczęściej wyrzucamy. Zapraszam Was zatem
do wypróbowania tego przepisu „zero waste”.
Czas przygotowania: 40 min.
Czas pieczenia: 55 min.
Składniki na
tartę o średnicy 24 cm
Porcja dla 4-6 osób
Porcja dla 4-6 osób
Składniki na
ciasto:*
● 250 g mąki
pszennej (T 500 lub 550)
● 125 g miękkiego
masła
● 1 jajko
● Szczypta soli
● ok. 5 cl wody
Składniki na farsz:
● 1 pęczek marchewki
bio z natką
● 2 ząbki czosnku
● 30 g migdałów
● 250 g ricotty
● 4 jajka
● 20 cl śmietany
kremówki**
● 8 cl oliwy z oliwek
● sól, pieprz
● 2 szczypty pieprzu
Cayenne (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Przygotuj ciasto : w dużej misce wymieszaj mąkę i
sól. Dodaj miękkie masło pocięte na kawałki, połącz składniki opuszkami palców,
aż otrzymasz mieszaninę o konsystencji piasku. Zrób dołek w cieście i dodaj
jajko i odrobinę wody.
Szybko ugnieć ciasto, tak, by miało jednolitą konsystencję. Uformuj kulę, owiń ją folią i wstaw do lodówki przynajmniej na 1 godz.
Szybko ugnieć ciasto, tak, by miało jednolitą konsystencję. Uformuj kulę, owiń ją folią i wstaw do lodówki przynajmniej na 1 godz.
Po upływie tego czasu rozgrzej
piekarnik do temperatury 190°C.
Wyjmij ciasto z lodówki,
rozwałkuj je na grubość ok. 5 mm. Wyłóż formę do tarty papierem do pieczenia
lub natłuść ją i oprósz delikatnie mąką.
Wyłóż ciastem formę do tarty,
starannie dociskając je do brzegów formy, i ścinając nożem ciasto wystające
ponad krawędź. Ponakłuwaj ciasto widelcem na całej powierzchni, spód i boki
ciasta przykryj dużym kołem wyciętym z papieru do pieczenia tak, aby papier
wystawał 1 cm ponad brzeg formy. Na papier wysyp fasolę lub szklane kulki, żeby
ciasto nie wyrosło i się nie zniekształciło. Wstaw do nagrzanego piekarnika na
około 15 min, aż ciasto nabierze złotego koloru. Wyjmij z piekarnika, ostudź.
Marchewki
opłucz, odetnij od nich natkę.
Marchewkę obierz, przetnij wzdłuż na pół lub jeśli są
grube, przetnij połówki znowu na pół. Przełóż pokrojoną marchewkę do miski,
skrop odrobiną oliwy, posól, popieprz, wymieszaj, po czym wyłóż na blachę
piekarnika (najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia). Wstaw do nagrzanego piekarnika (
190°C) na około 25 minut, mieszając od czasu do czasu.
W międzyczasie przygotuj pesto z natki marchewki: zmiksuj posiekaną natkę marchewki, z drobno posiekanym lub przepuszczonym przez praskę czosnkiem, migdałami, solą, pieprzem pieprzem Cayenne, dodaj resztę oliwy z oliwek, miksuj aż do uzyskania gładkiej masy o konsystencji purée.
W międzyczasie przygotuj pesto z natki marchewki: zmiksuj posiekaną natkę marchewki, z drobno posiekanym lub przepuszczonym przez praskę czosnkiem, migdałami, solą, pieprzem pieprzem Cayenne, dodaj resztę oliwy z oliwek, miksuj aż do uzyskania gładkiej masy o konsystencji purée.
W misce wymieszaj ricottę z jajkami i 4 łyżkami pesto z
natki marchewki. Rozsmaruj przygotowaną masę na dnie podpieczonej tarty.
Następnie ułóż na niej upieczone marchewki i wstaw do
nagrzanego piekarnika (190°C) na około 30 minut aż wierzch tarty się
przyrumieni, a masa z ricotty i jajek zetnie.
Podawaj z resztą pesto i zieloną sałatą (roszponką,
rukolą, batawią) doprawioną winegretem.
*Możesz użyć gotowego ciasta francuskiego.
** Jeśli wolisz, użyj
śmietany sojowej.
źródło inspiracji: francuski magazyn Slowly veggy
źródło inspiracji: francuski magazyn Slowly veggy
Wow takiej tarty jeszcze nie jadłam - super pomysł z połączeniem ricotty i marchewki :) Wygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za udział w akcji Viva Ricotta <3
Serdecznie dziękuję za miły komentarz. Pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuń