Tym razem proponuję
Wam przepis na ciasto rodem z Metz, miasta położonego we francuskim regionie
Lotaryngii. Jest proste i smaczne, świetnie nadaje się na podwieczorek i majowy
piknik.
Przygotowanie:
15 min.
Pieczenie: 40 min.
Porcja dla 6-8 osób :
● 125 g gorzkiej
czekolady
● 125 g mąki pszennej
(T45 lub T 55)
● 200 g drobnego
cukru
● 200 g gęstej
śmietany*
● 4 duże jajka
● 10 g masła lub
margarny do formy
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
Wysmaruj masłem lub
wyłóż pergaminem okrągłą formę do ciasta o średnicy 22 cm. Zetrzyj
czekoladę na tarce o grubych oczkach.
W misce ubij jajka z
cukrem do białości. Domieszaj przesianą mąkę. Dodaj śmietanę i startą
czekoladę, całość wymieszaj, przełóż do formy.
Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 40 minut, aż ciasto nabierze mocno złocistego
koloru (do suchego patyczka).
*Śmietany do sosów i zup typu Śmietana Szefa Kuchni Danone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz