Dla miłośników kuchni
wegańskiej mam dzisiaj przepis na zupę krem z rukoli, niezwykle zdrową, bo
przygotowaną z rukoli oraz mleka owsianego. Rukola, często używana w kuchni
śródziemnomorskiej, oprócz swojego oryginalnego smaku, zawiera wiele witamin,
między innymi witaminę A, K, C i B oraz cenne minerały: wapń, magnez, potas,
żelazo, mangan.
Natomiast mleko
owsiane jest zdrowym zamiennikiem mleka zwierzęcego, bogatego w błonnik, kwasy
tłuszczowe, witaminę E i lecytynę.
Dodatkowo zupę możecie
przyozdobić stokrotkami, te niepozorne wiosenne kwiatuszki są bogate w sole
mineralne, kwasy organiczne, flawonoidy, możemy je dodawać do sałatek jak również
do zup i innych dań. Zapraszam Was zatem na wiosenną zupę z rukoli!
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 10 min.
Gotowanie: 10 min.
Porcja dla 4 osób
Składniki:
● 125 g rukoli
● 1 cukinia
● 50 cl mleka owsianego
● 4 łyżki płatków owsianych
● 3 łyżki oliwy z oliwek
● 1 cebula
● 40 cl bulionu warzywnego bio
● sok z ½ cytryny
● sól, pieprz
● 2 szczypty pieprzu Cayenne
● garść stokrotek do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzej
oliwę, podsmaż cebulę, dodaj płatki owsiane, wymieszaj.
Dodaj bulion warzywny i mleko owsiane. Zagotuj. Cukinię umyj, osusz, pokrój w
talarki. Wrzuć do zupy, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez około
5-10 minut.
Rukolę umyj, osusz, grubo posiekaj, odłóż na bok kilka listków do
dekoracji, resztę domieszaj do zupy-kremu, gotuj jeszcze przez około 2-3
minuty.
Zmiksuj całość, dopraw do smaku, dodając sok z połówki cytryny, sól,
pieprz, dwie szczypty pieprzu Cayenne (opcjonalnie, jeśli wolisz łagodny smak).
Udekoruj zupę-krem kilkoma listkami rukoli i stokrotami (opcjonalnie).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz