sobota, 17 września 2016

MALINOWY MUS Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ


Dziś proponuję Wam prosty i aromatyczny deser z malinami, które uwielbiam.


 
Przygotowanie 30 min

Chłodzenie 2 h

 

Dla 4-6 osób

● 400 g malin

● 200 g białej czekolady

● 30 cl śmietany kremówki

● 3 białka jajek

● 2 listki żelatyny (4 g)

● 4 łyżki cukru pudru

Do dekoracji:

● listki mięty lub werbeny

 
Białą czekoladę połam na kawałki lub zetrzyj na tarce. Przełóż do żaroodpornej miseczki, dodaj 10 cl kremówki i rozpuść w kąpieli wodnej.* Mieszaj czekoladę od czasu do czasu, nie dopuszczając do wrzenia. Kiedy czekolada się rozpuści, zdejmij miskę z ognia i odstaw na bok.

Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Odłóż 100 g malin do dekoracji i zmiksuj resztę aż do uzyskania konsystencji gęstego sosu coulis. Przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek, i odstaw do lodówki jedną trzecią sosu.

Podgrzej w garnuszku resztę malinowego coulis. Odciśnij żelatynę. Zdejmij garnuszek z ognia i wrzuć żelatynę do sosu coulis, energicznie mieszając. Wlej sos do rozpuszczonej czekolady, całość dokładnie wymieszaj.

Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj 2 łyżki cukru pudru. Połącz delikatnie pianę z białek z masą czekoladowo-malinową. Przełóż mus do pucharków i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Ubij na sztywno resztę kremówki**, pod koniec ubijania dodaj 2 łyżki cukru pudru . Udekoruj schłodzony mus bitą śmietaną, malinami i polej resztą schłodzonego sosu coulis.   
*Biała czekolada rozpuszcza się trudniej niż gorzka, więc lepiej utrzyj ją na tarce zamiast połamać na kawałki. Dodaj śmietanę (w żadnym wypadku nie dodawaj wody) i rozpuść czekoladę w gorącej kąpieli, w żaroodpornej misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą wodą.

** Przed ubijaniem najlepiej wstaw śmietanę na około 10-15 minut do zamrażarki.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz