Dla 4 osób
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas gotowania: ok. 60 minut
Składniki:
120 g wyłuskanej świeżej białej fasoli
120 g świeżej czerwonej fasoli (lub fasoli marmurkowej)*
120 g świeżej zielonej fasolki szparagowej
2 cukinie
1 cebula
4 ziemniaki
3 dojrzałe pomidory
Około 1,5 litra bulionu warzywnego z kostki
Pieprz kajeński
Sól, pieprz
Starty żółty ser
Na sos pesto:
Pęczek bazylii
3 ząbki czosnku
40 g startego parmezanu (lub grana
padano)
40 ml oliwy z oliwek
Wszystkie warzywa umyj i osusz. Z zielonej
fasolki szparagowej odetnij ogonki i pokrój ją na drobniejsze kawałki.
Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę, a cukinie bez obierania
pokrój w kostkę lub talarki. Pomidory natnij na krzyż u podstawy, sparz przez
około minutę w naczyniu z gorącą wodą, usuń z nich skórkę i pestki
(opcjonalnie), i pokrój je na pół lub na duże ćwiartki. W rondlu zagotuj wodę,
posól i wrzuć fasolkę (białą, czerwoną i fasolkę szparagową). Przykryj garnek i
gotuj na średnim ogniu przez około 30- 40 minut. Kiedy warzywa zmiękną, dodaj
pokrojone ziemniaki i cukinię i gotuj jeszcze przez około 15 minut. Pod sam
koniec gotowania dodaj przekrojone na pół lub na grube ćwiartki pomidory.
Dopraw solą, pieprzem kajeńskim.
W międzyczasie przygotuj sos pesto: obierz ząbki czosnku, usuń twardy rdzeń i listki bazylii i zmiksuj go
lub rozgnieć w moździerzu, dodawaj stopniowo oliwę z oliwek i parmezan,
mieszając trzepaczką lub łyżką, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Sos
pesto powinien być gęsty. Dodaje się go do zupy tuż przed podaniem, ponieważ
bazylia traci smak podczas gotowania. Wlej po kilka łyżek sosu pesto na wierzch
zupy i posyp odrobiną startego żółtego sera. Dopraw do smaku
solą, pieprzem kajeńskim. Sos pesto można również podać osobno, tak, by każdy z
gości nakładał go sobie sam.
*Jeśli nie znajdziesz świeżej
czerwonej lub marmurkowej fasoli, możesz użyć tylko białej, dodaj jej wówczas
odpowiednio więcej. Zupa będzie równie smaczna.
* Tę zupę możesz przygotować
także z ziaren suszonej fasoli (po uprzednim ich namoczeniu), ale smak zupy
przygotowanej ze świeżych warzyw jest oczywiście dużo lepszy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz