Fajitas z kurczakiem i
guacamole doskonale sprawdzą się na letnie przyjęcie w ogrodzie, to typowe
danie kuchni meksykańskiej i tex-mex umili Wam również wieczór przed
telewizorem, jeśli wolicie schronić się przed upałami w domu. Zwolennicy kuchni
wegetariańskiej mogą przyrządzić fajitas tylko z warzywami, będą równie
smaczne.
Dla 4 osób :
Czas przygotowania: 25 min
Składniki:
● 4 placki do
tortilli
● 200 g filetów z
kurczaka
● olej do smażenia
● 1 czerwona cebula
● 1 cebula dymka
● 2 pomidory
● 6 pomidorków
koktajlowych
● 1 limonka
● 2 dojrzałe awokado
● kilka kropli
Tabasco
● 50 g fety
● ½ pęczka świeżej
kolendry
● papryka
● sól, pieprz
● pieprz kajeński
Składniki:
Pomidory pokrój w
drobną kostkę. Cebulę dymkę obierz i drobno posiekaj.
Oberwij listki z
kolendry i drobno posiekaj. Awokado rozetnij wzdłuż na pół i wyjmij pestkę. Wydrąż
łyżeczką miąższ i rozgnieć go widelcem. Wyciśnij sok z limonki i skrop połową
soku miąższ awokado.
Do rozgniecionego
awokado, domieszaj posiekaną dymkę, pokrojonego w drobną kostkę pomidora i 1
łyżkę natki kolendry. Dopraw solą, pieprzem i Tabasco według uznania. Dokładnie
wymieszaj całość, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki.
Filety z kurczaka
pokrój na małe paseczki lub kawałki. Podsmaż je na rozgrzanej patelni, na
odrobinie oleju. oprósz papryką, pieprzem Cayenne (opcjonalnie), wymieszaj,
posól i popieprz.
Fetę rozkrusz.
Drugiego pomidora pokrój w drobną kostkę, a pomidorki koktajlowe na plasterki. Polej
je pozostałym sokiem z limonki i posyp natką kolendry. Posól i popieprz.
Czerwoną cebulę obierz i pokrój w piórka.
Podgrzej (np w
piekarniku) placki tortilli. Wyłóż na nie gucamole, złóż je na pół, dodaj
kawałeczki kurczaka, pomidorki koktajlowe, pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i
rozkruszoną fetę. Natychmiast podawaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz