Jagody goji korzystnie wpływają na wzrok, na procesy trawienia, spowalniają proces starzenia (stąd nazywane są również „jagodami długowieczoności”), stymulują układ odpornościowy i działają przeciwnowotworowo.
Jarmuż to mało doceniane warzywo, które jest nie tylko wizualnie
bardzo ładne, ale posiada także właściwości odżywcze i zdrowotne, które były doceniane
już w starożytności. Jest prawdziwą skarbnicą sulforafanu oraz karotenoidów-
przeciwutleniaczy zapobiegjących chorobom serca i nowotworom. Aby zachował
swoje właściwości należy go najlepiej spożywać na surowo lub gotować tylko
kilka minut.
Kiełki, które wchodzą również w skład tej sałatki, powinniśmy
sami uprawiać w domu (co jest bardzo łatwe), zawierają mnóstwo witamin, soli
mineralnych, błonnika i białka.
Przygotowanie: 25 min.
Proporcje dla 4 osób:
● 600 g jarmużu
● 4 pomarańcze
● 2 ząbki czosnku
● 1 zielona cebulka
● 40 g świeżego imbiru
● 3 łyżki pestek dyni
● 1 garść różnych kiełków (brokuła, rzeżuchy, buraka…)
● 10 cl oliwy z oliwek
● 1 łyżka oleju lnianego
● 4 cl. soku z cytryny
● ½ łyżeczki mielonego cynamonu
● sól
● jadalne kwiaty do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Wyciśnij sok z dwóch pomarańczy. Usuń grube i twarde
części z jarmużu, po czym pokrój liście na mniejsze kawałki. W misce wymieszaj
sok z pomarańczy z 1 łyżką oliwy z oliwek i szczyptą soli. Dodaj
liście pokrojone jarmużu, wymieszaj i odstaw.
Imbir obierz i zetrzyj na tarce. Czosnek obierz, usuń
twardy rdzeń, wymieszaj trzepaczką (lub zmiksuj) z imbirem, cynamonem, olejem
lnianym, sokiem z cytryny i resztą oliwy z oliwek, aż do uzyskania jednolitej i
gładkiej konsystencji.
Pozostałe dwie pomarańcze obierz, usuwając białe błonki,
podziel na cząstki. Wymieszaj liście jarmużu z przygotowanym dressingiem z
czosnku i imbiru. Przełóż do 4 talerzy lub miseczek, na wierzchu ułóż cząstki
pomarańczy, posyp jagodami goji, pestkami dyni, kiełkami, poszatkowaną zieloną
cebulką i podaj. Smacznego!
I dodatkowo kilka
zdjęć z ośnieżonej Haute Loire, departamentu magicznej Owernii, o której
napiszę wkrótce więcej w swoim nowym blogu poświęconym temu pięknemu i mało
znanemu regionowi Francji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz