Cóż lepszego na zimę niż witaminowe smoothie z banana, kiwi, szpinaku, z dodatkiem orzechów włoskich i laskowych, migdałów, płatków owsianych, pestek dyni, jagód goji, ziaren amarantusa i ziaren chia. Zapraszam do skorzystania z przepisu!
Przygotowanie: 30 min.
Proporcje dla 4 osób:
● 80 g płatków owsianych
● 80 g płatków migdałowych
● 40 g wyłuskanych orzechów włoskich
● 40 g wyłuskanych orzechów laskowych
● 50 g liści szpinaku
● 4 kiwi
● 2 banany
● 5 cl soku z limonki
● 3 łyżki pestek dyni
● 3 łyżki jagód goji (lub suszonej żurawiny)
● 2 łyżki ziaren amarantusa
● 1 łyżka ziaren chia
● 3 łyżki syropu klonowego
(lub syropu z agawy)
Przygotowanie:
Orzechy włoskie i laskowe grubo posiekaj, upraż na suchej
patelni wraz z płatkami migdałowymi. Odstaw do ostudzenia.
Kiwi obierz ze skórki, pokrój część na plasterki (około 8
plasterków), odstaw, resztę pokrój w kostkę. 2 banany obierz ze
skórki i pokrój na plasterki.
Wrzuć do misy miksera pokrojony banan, liście szpinaku,
pokrojone w kostkę kiwi, sok z limonki i płatki migdałowe, zmiksuj do uzyskania
konsystencji smoothie, dodaj syrop klonowy (lub syrop z agawy), wymieszaj. Jeśli wolisz rzadką konsystencję, może uzupełnić
smoothie np mlekiem migdałowym lub niedużą ilością wody mineralnej. Wlej
smoothie do czterech miseczek. Udekoruj
plasterkami kiwi, posyp pestkami dyni, ziarnami chia i amarantusa, uprażonymi
orzechami i płatkami migdałowymi oraz jagodami goji (lub suszoną żurawiną).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz