Dzisiaj polecam Wam przepis na pyszne tarteletki z tuńczykiem i kaparami, które dzięki słono-kwaśnemu smakowi, nadadzą im bardziej wyrazistego charakteru. Jeśli wolisz, możesz użyć do ich przygotowania gotowego ciasta francuskiego (dwie porcje ciasta). Zamiast małych tarteletek, możesz również przygotować dużą tartę w pojedynczej dużej formie o średnicy 23 cm (wtedy wystarczy jedna porcja ciasta), należy wówczas wydłużyć czas pieczenia. Tarteletki lub tartę możesz podać z zieloną sałatą doprawioną winegretem.
Przygotowanie: 15 min.
Pieczenie: 25 min
Proporcje dla 4 osób :
● 200 g mąki T45 + 10 g
● 2 czerwone cebule
● 280 g tuńczyka z puszki (w sosie własnym)
● 50 g kaparów
● 3 jajka bio
● 20 cl śmietany kremówki
● 100 g tartego sera (gruyère lub ementaler)
● olej z pestek winogron lub inny
● ½ pęczka szczypiorku
● sól, pieprz
Przygotowanie:
W misce wymieszaj przesianą mąkę z 8 cl oleju et około 8
cl ciepłej wody. Posól, popieprz. Szybko wyrób ciasto, owiń w folię spożywczą,
odstaw na około 40 min. do lodówki.
Rozwałkuj ciasto, wytnij kręgi takiej wielkości, by
wypełniły spód i boki każdej tarteletki. Wyłóż foremki ciastem, ścinająć nożem to, co
wystaje ponad krawędź. Ciasto delikatnie nakłuj widelcem. Każdą tarteletkę
wyłożoną ciastem przykryj papierowym okręgiem (z papieru do pieczenia)*. Na
papier wysyp fasolę lub szklane kulki, żeby ciasto nie zniekształciło się
podczas pieczenia. Wstaw na około 10 minut do piekarnika rozgrzanego do
temperatury 200 °C. Zdejmij papier z fasolkami i piecz jeszcze 5 minut.
W międzyczasie przygotuj farsz: obierz cebulę, drobno
poszatkuj i zeszklij przez kilka minut na rozgrzanym oleju.
Tuńczyka odcedź, rozgnieć widelcem. W dużej misce starannie
wymieszaj trzepaczką jajka, domieszaj śmietanę i tarty ser. Dopraw solą i
pieprzem do smaku.
Tarteletki z upieczonym ciastem wyjmij z piekarnika i wypelnij masą serową, dodaj podsmażoną cebulę, kapary i tuńczyka. Włóż ponownie do piekarnika i piecz jeszcze około 15 minut, aż wierz lekko się zezłoci, Posyp drobno posiekanym szczypiorkiem. Podawaj na ciepło, na przykład z zieloną sałatą doprawioną winegretem. Bon appétit!
*Przykrycie spodów tarteletek papierem do pieczenia podczas pieczenia nie jest absolutnie konieczne, osobiście często tylko nakłuwam powierzchnię ciasta widelcem i to w zasadzie wystarcza, ale bez przykrycia ciasto może się jednak odkształcić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz