Moja propozycja na dziś to sałatka z zieloną soczewicą, buraczkami i kalafiorem romanesco, który urzeka swoim pięknym zielonym kolorem i wyglądem. Jest również bardzo zdrowym warzywem, źródłem witamin (głównie C i K) oraz błonnika. O walorach prozdrowotnych buraczków i soczewicy nie ma już potrzeby przypominać, ta ostatnia jest źródłem łatwo przyswajalnego białka i stanowi jeden z głównych składników diety wegetariańskiej i wegańskiej. Tę kompozycję warzyw uzupełniają jajka (koniecznie od szczęśliwych kur!) Możecie również przygotować tę sałatkę na śniadanie wielkanocne.
Zapraszam Was również do sprawdzenia wartości
kalorycznej sałatki.
Na blogu https://wszystkoojedzeniu.pl/
znajdziecie praktyczny kalkulator
kalorii.
Czas przygotowania: 30 min + 10
min.
Czas gotowania: 20 min. + 5 min.
Proporcje dla 4 osób:
● 250 g zielonej soczewicy
● 1 kalafior romanesco
● 2 ugotowane czerwone buraczki
● 4 jajka bio
● kilka gałązek
szczypiorku
Na sos winegret :
● 4 łyżki oliwy z oliwek
● 2 łyżki octu balsamicznego
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Usuń liście kalafiora romanesco, opłucz go i podziel na różyczki. Ugotuj
krótko na parze, tak, by pozostał chrupki i nie stracił swoich walorów
odżywczych. Soczewicę ugotuj przez około 20 minut, powinna pozostać chrupka i
jędrna. Ugotowane buraczki pokrój na cienkie plasterki. Szczypiorek opłucz i
osusz.
Przygotuj sos winegret: wymieszaj trzepaczką oliwę z octem balsamicznym,
dodaj sól i pieprz.
Jajka włóż do wrzącej wody, gotuj przez 5 minut, obierz, pokrój na pół. Na talerzu wyłóż soczewicę, plasterki buraczków, różyczki kalafiora, połówki jajek, polej sosem winegret, posyp posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz